Roladki z indyka

Agatka

Member
Sie 28, 2006
3,106
0
0
Roladki z indyka

1 kg piersi z indyka - w grubych i dość dużych plastrach (wielkościowo przypominających spore piersi z kurczaka)
1/4 kapusty włoskiej - średniej główki -u mnie to wyszło mniej niż 30 dag
40 dag pieczarek
1duża cebula
Plastry tłustego baleronu lub chudego boczku - w ilości odpowiadającej ilości roladek
4 łyżki masła
300 ml (ok. 1,3 szklanki) bulionu warzywnego
Sól, pieprz, papryka słodka i ostra.
Wykałaczki
Patelnia
Żaroodporne naczynie z pokrywką


Mięso rozbić delikatnie, natrzeć pieprzem i obiema paprykami i odstawić do lodówki.
Kapustę drobno posiekać i sparzyć. Cebulę obrać i drobno posiekać, pieczarki umyć i pokroić w kosteczkę.
1 łyżkę masła roztopić i zeszklić na nim cebulę, dodać 1/2 pieczarek i kapustę. Dusić około 5 min pod przykryciem - na małym ogniu.
Dodać sól, pieprz, trochę słodkiej papryki, ja dodałam jeszcze odrobinę kminku.
Wyciągnąć mięso z lodówki, na każdym kawałku położyć farsz, delikatnie złożyć mięso na pół. (mi zostało trochę farszu i dodałam go pod koniec pieczenia razem z resztą pieczarek) Każdą z roladek zawinąć w plasterek baleronu lub boczku i spiąć wykałaczkami.
Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, podlać bulionem i pod przykryciem wstawić do piekarnika. Ja piekłam ok. 40 min w temp 170- 180 st C na termoobiegu. Po 20 min podlać wytworzonym sosem, żeby mięso nie było suche.

Resztę pieczarek podsmażyć na maśle i dodać do mięsa na 10 min przed końcem pieczenia - ja dodałam razem z resztą farszu.
Podawałam z puree ziemniaczanym i duszonymi warzywami.

P1210049.jpg


P1210046.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Jajć, ale mi smaka zrobiłaś
mniam.gif
I jakie slicznie zarumienione miesko
lecker.gif

Do wypróbowania
daumen.gif