Tort chlebowy

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,780
113
Tort chlebowy

Bardzo lekki, malo slodki
icon_smile.gif


w400_62a7bebdde41d79b96ab6fd464c3265c.jpg


szklanka mielonego suchego chleba razowego
100 g masla
1-2 lyzki cukru brazowego
2 luzeczki cynamonu

galaretka
0,5 l soku z czarnej porzeczki
10 g zelatyny

krem smietankowy
400 ml slodkiej smietanki do ubijania
2 zoltka
150 g cukru
100 ml mleka
15 g zelatyny
100 ml wody dla napecznienia zelatyny

Forma 20 - 22 cm

Chleb podsuszyc w piekarniku, odlozyc 2-3 lyzki. Pozostale polaczyc z roztopionym maslem, cukrem i 1 lyzeczka cynamonu. Ucisnac w formie. Pozostawic w lodowce na 2-3 godz.
Zelatyne zamoczyc w calym soku, podegrzac, pozostawic do zastygniecia w plaskim naczyniu. Pokroic w kostke. Galaretka ma byc kwasna.
Zelatyne do kremu zamoczyc w wodzie. Pozostawic do napecznienia. Zoltka ubic z cukrem, wlac wrzace mleko i podegrzewac ciagle ubijajac do zgestnienia. Odstawic z ognia, dodac zelatyne, wymieszac do rozpuszczenia zelatyny. Ostudzic. Smietanke ubic, polaczyc z mleczno-zoltkowa masa.
Na chleb wylac polowe kremu, ulozyc kostki galaretki, zalac pozostalym kremem. Z gory posypac przesianymi sucharkami, zmieszanymi z cynamonem. Pozostawic tort do zastygniecia.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Stale

Member
Paź 31, 2004
710
1
0
Dzieki za super przepis, poszukuje inspiracji i chyba wlasnie znalazlam
blume.gif

Zdjecie jak zwykle swietne.
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Mam akurat suchy chleb, a że konia nie mam, to go chyba zmielę
fiesgrins.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy