- Sty 27, 2006
- 4,371
- 1,780
- 113
Tort chlebowy
Bardzo lekki, malo slodki
szklanka mielonego suchego chleba razowego
100 g masla
1-2 lyzki cukru brazowego
2 luzeczki cynamonu
galaretka
0,5 l soku z czarnej porzeczki
10 g zelatyny
krem smietankowy
400 ml slodkiej smietanki do ubijania
2 zoltka
150 g cukru
100 ml mleka
15 g zelatyny
100 ml wody dla napecznienia zelatyny
Forma 20 - 22 cm
Chleb podsuszyc w piekarniku, odlozyc 2-3 lyzki. Pozostale polaczyc z roztopionym maslem, cukrem i 1 lyzeczka cynamonu. Ucisnac w formie. Pozostawic w lodowce na 2-3 godz.
Zelatyne zamoczyc w calym soku, podegrzac, pozostawic do zastygniecia w plaskim naczyniu. Pokroic w kostke. Galaretka ma byc kwasna.
Zelatyne do kremu zamoczyc w wodzie. Pozostawic do napecznienia. Zoltka ubic z cukrem, wlac wrzace mleko i podegrzewac ciagle ubijajac do zgestnienia. Odstawic z ognia, dodac zelatyne, wymieszac do rozpuszczenia zelatyny. Ostudzic. Smietanke ubic, polaczyc z mleczno-zoltkowa masa.
Na chleb wylac polowe kremu, ulozyc kostki galaretki, zalac pozostalym kremem. Z gory posypac przesianymi sucharkami, zmieszanymi z cynamonem. Pozostawic tort do zastygniecia.
Bardzo lekki, malo slodki


szklanka mielonego suchego chleba razowego
100 g masla
1-2 lyzki cukru brazowego
2 luzeczki cynamonu
galaretka
0,5 l soku z czarnej porzeczki
10 g zelatyny
krem smietankowy
400 ml slodkiej smietanki do ubijania
2 zoltka
150 g cukru
100 ml mleka
15 g zelatyny
100 ml wody dla napecznienia zelatyny
Forma 20 - 22 cm
Chleb podsuszyc w piekarniku, odlozyc 2-3 lyzki. Pozostale polaczyc z roztopionym maslem, cukrem i 1 lyzeczka cynamonu. Ucisnac w formie. Pozostawic w lodowce na 2-3 godz.
Zelatyne zamoczyc w calym soku, podegrzac, pozostawic do zastygniecia w plaskim naczyniu. Pokroic w kostke. Galaretka ma byc kwasna.
Zelatyne do kremu zamoczyc w wodzie. Pozostawic do napecznienia. Zoltka ubic z cukrem, wlac wrzace mleko i podegrzewac ciagle ubijajac do zgestnienia. Odstawic z ognia, dodac zelatyne, wymieszac do rozpuszczenia zelatyny. Ostudzic. Smietanke ubic, polaczyc z mleczno-zoltkowa masa.
Na chleb wylac polowe kremu, ulozyc kostki galaretki, zalac pozostalym kremem. Z gory posypac przesianymi sucharkami, zmieszanymi z cynamonem. Pozostawic tort do zastygniecia.
Ostatnią edycję dokonał moderator: