dzik

moni77

Member
Wrz 20, 2004
8,558
0
0
składniki
dzika kawał,
trzy ząbki czosnku zakładając że ten kawał ma ok. 2 kg,
dwie szklanki czerwonego wyrawnego wina,
pieprz,
oliwa
sól

sposób przygotowania

dzika osolić, opieprzyć, natrzeć miazgą z czosnku, zalać winem wymieszanym ze szklanka oliwy i dac sobie spokój na noc cała. Przelac wszystko do naczynia żarodopornego podlac wodą i oliwa jak potrzeba(płynu ma byc tak do 1/2 mięcha), piec w piekarnku nagrzanym do 200stopni ze dwie godziny na bide....podlewac co jakiś czas sosem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Hyhyhy...
rofl.gif

Myślałam, że to kolejny "miś" który był przesuwany z działu do działu
icon_mrgreen.gif
 

letti

Member
Kwi 4, 2006
1,370
0
0
Moni,pieczesz bez przykrycia i polewasz sosem?Nie jest suchy?
Ale dzięki,fajne i szybkie przepisy.Ja czasem mam dzika i ...miałam problem.Z łosia to pestka bo smakuje jak wołowinka.
 

bajeczka

Moderator
Mar 20, 2005
4,167
0
0
A mieso wczesniej jakos sie przygotowuje? Bo mam zamrożoną dziczyznę juz jakis czas i nie wiem co z nią począć, przepis spadł mi z nieba
icon_smile.gif
 

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
34,924
1,511
113
Bajeczko, robiłam ostatnio schab z dzika wg. przepisu "Schab pod musztardową kołderką".
Mięso nie było suche i nam smakowało.