Piersi z kurczaka z nadzieniem orzechowym

blandine

Member
Paź 30, 2006
364
0
0
na bardzo odświętny obiad

przepis pochodzi z gazety Marie Claire 12/2005

na 4 osoby

4 piersi z kurcaka
1 średnia cebula
100 g miękkiego masła
6 łyżek miodu wielokwiatowego
15 dkg orzechów włoskich -posiekanych
sól, pieprz

4 kawałaki folli aluminiowej posmarowanych masłem

1. Na patelni roztopić 50 g masła i zeszklić na nim cebulę, dodać orzechy
i podsmażać 5 min
2. Zdjąć farsz z ognia,dodać 2 łyżki miodu i resztę masła ,wymieszać i odstawić
3. Rozbić piersi, posolić nałożyc lekko przestudzony farsz, zwinąć w roladki, można
a raczej trzeba pomóc sobie wykałaczkami
4. Przełożyć roladki na przygotowane kawałki folli, posmarować miodem,zawinąć
i wstawić do piekarnika na ok 40 min w temperaturze 200 stopni
5. Po upływie tego czasu rozwiąć folie, posmarować miodem,można dodać jeszcze troszeczkę masła i piec kolejne 15 min

podawać koniecznie z żurawiną dla przełamania słodkości
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Wow, jakie fajne połaczenie orzechy i miód
icon_eek.gif
gruebel_2.gif

Muszę wypróbowac, zapisane
daumen.gif
icon_wink.gif