Babka migdalowa

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Przepis pochodzi z zapiskow mojej babci.

15 dkg cukru
15 dkg margaryny lub masla
15 dkg mielonych migdalow
4 jaja
20 dkg maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
5-10 dkg calych migdalow do dekoracji
Aromat lub olejek migdalowy

Ucieramy maslo z cukrem i zoltkami. Stopniowo dodajemy make z proszkiem, nastepnie zmielone migdaly i aromat migdalowy. Ubijamy piane z bialek. Delikatnie mieszamy, ciasto jest dosc zwarte, ale po chwili spokojnego mieszania uzyskujemy jednolita konsystencje.
Foremke wysmarowujemy i obsypujemy maka. Wykladamy na nia ciasto, wygladzamy i na powierzchni ukladamy delikatnie migdaly. Pieczemy w temperaturze ok. 180º, 45 minut. Czas pieczenia najlepiej dostosowac do piekarnika. Oryginalny przepis mowil o 55 minutach, ale w moim piekarniku gazowym bylo to troszke za duzo.
Pieklam w formie z kominkiem.
Babka jest delikatna, nie za slodka, piaskowa. W sam raz do dobrej herbaty.

Imagem_004.jpg

Imagem_003.jpg
 

Załączniki

  • Imagem_004.jpg
    Imagem_004.jpg
    52.1 KB · Wyświetleń: 7
  • Imagem_003.jpg
    Imagem_003.jpg
    55.6 KB · Wyświetleń: 7
Ostatnią edycję dokonał moderator:

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Podnosze, bo wlasnie siedzi w piekarniku. To moja ulubiona babka
icon_biggrin.gif