Sangria *

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Sangria 1

Nieco bardziej autentyczna, o bogatszym smaku, mocniejsza. Szał ciał i uprzęży.

Pokroić w kostkę dużą pomarańczę ze skórą, jabłko, gruszkę (bez obierania), cytrynę w plasterki. Można dodać dojrzałą brzoskwinię, melona, grapefruita- wszelkie wariacje są dozwolone.
Litr czerwonego wytrawnego (lub pół) wina wlać do rondla, dodać pół łyżeczki do kawy mielonego cynamonu, 5 dkg cukru, gotować przez chwilę (2-3 minuty). Do gorącego wina wrzucić owoce, przestudzić i wstawić do lodówki na parę godzin. Przed samym podaniem dolać do dzbanka mniej więcej ćwierć szklanki schłodzonej gazowanej wody mineralnej.


Sangria 2

Tańsza, lżejsza, bardziej orzeźwiająca, dobra na imprezy masowe, albo dla przyjaciół o dużym pragnieniu
icon_wink.gif
(wykorzystuje się mniej wina). Mętna, ale przepyszna. Moja osobista wariacja na temat.

Czerwone wino miesza sie z sokiem pomarańczowym w dowolnych proporcjach (wyjściowo pół na pół, potem ewentualnie wzmacnia alkoholem albo rozrzedza sokiem). Dosładza do smaku, dodaje pokrojone owoce w dowolnych konfiguracjach, zostawia w lodówce na kilka godzin do przegryzienia.

Nasączone winem owoce są same w sobie pyszne. Można wygrzebywać ze szklanek i dzbanka ręką, łyżeczka, wykałaczką albo jakimkolwiek narzędziem
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Nie wiem którą wersję piłam, ale była obłędnie pyszna.
Owoce to dodatkowy smakołyk.


Marzy mi się powtórka
icon_mrgreen.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Raz piłam - u kuzynki we Włoszech.
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif


Podoba mi się "osobista wariacja na temat"
mniam.gif
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Piłaś wariację na temat, w końcu to była "impreza masowa"
icon_wink.gif

Ilono, najwyższy czas powtórzyć
fiesgrins.gif
Ja już sezon sangriowy rozpoczęłam.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Lisie, wlasnie popijam.....


Jak na zaawansowanego alkoholika przystalo, zrobilam 1sza wersje i "zapomnialam" o dodaniu wodz mineralnej (co sie bede rozdrabniac).
icon_mrgreen.gif
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Dodaj wody, to jest ilość symboliczna a dodaje lekkości i odrobinę "musującości". I tak wypijesz cała porcję, więc wchłoniesz pożądaną ilość alkoholu
icon_mrgreen.gif

Mam nadzieję, ze smakowało
icon_smile.gif
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
5dkg cukru ostudziło mój entuzjazm i teraz nie wiem czy mi się chce szukać przelicznika z gram na łyżki.
I nie wpisze komentarza, że mi smakowało. O!
Słowo daję upał mi doskwiera. <drapię_się_po_głowie>

edit piaff:już wiem ok 4łyżek stołowych
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Nie ma upału, cos innego musi ci doskwierać. Może to, ze wczoraj nie raczyłaś odwiedzić foch.gif
Zacznij od 2 łyzek cukru i dodawaj do smaku.
 

Załączniki

  • foch.gif
    foch.gif
    1,001 bajtów · Wyświetleń: 0

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
eeeee dodałam 4
nie przegryzło sie jeszcze, ale mama ktora dostała rozchodniaczka powiedziala, ze owoce przesiakły i sa pyszne, a robilam ja na zwykłym sikaczu
icon_redface.gif
próba generalna wieczorem
icon_lol.gif
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Mnie też.
icon_mrgreen.gif
I z taką łatwością wchodzi, że lepiej nie przekraczać ilości 2kubanków, bo grozi bólem głowy.
ała
icon_lol.gif

w ogole połączenie czerwone wino + cynamon jest genialne spróbuje je wykorzystać w przy duszeniu mięsa
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Hienuś party.gif

Graz, została chyba butelka sikacza, wypróbuj pierwszy przepis
fiesgrins.gif
 

Załączniki

  • party.gif
    party.gif
    13.9 KB · Wyświetleń: 0

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Musisz zalozyc nowy watek w niebie
icon_cool.gif

Moze znajdzie sie ktos kto ma większa łopate
icon_mrgreen.gif
 

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Lisie, masz racje ta woda dodaje lekkosci.

Najlepsze do wyzerania sa gruszki, takie gruszki w winie jako produkt uboczny sangii to niemal doskonale 2-w-1
icon_mrgreen.gif
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Nieeee, przez 2 minuty?
Ale zależy co uważasz za zbytnio
icon_wink.gif

2 dni wcześniej można, więcej nie miało szansy stać.
Musi byc czerwone wino, z białego zrób szprycer- wino + gazowana mineralna (albo sok pomarańczowy) + plasterki cytryny + liście świeżej mięty. Na upał jak znalazł
icon_mrgreen.gif