Zapiekanka ryżowo - serowa

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Dzieki, dzieki. Juz ugotowalam. Juz siedzi w piecach! Strasznie tego duzo wiec jest duza forma, najwieksza, jaka mi sie miesci w 12 calowym tosterze z opiekaczem, ktorego uzywam w piwnicy jak nie chce grzac piekarnikiem, a resztka w okraglej formie w naszym codziennym, malym opiekaczu.
Maly z zapalem mi pomagal
icon_mrgreen.gif
Wylizal mieszadlo od miksera i wyjadl resztki z misy.
Ale sie nieomal wkurzylam, bo mikser nie chcial sie wlaczyc! Mial juz ostatnio problemy z biegami, chyba ktos w nim musi pogrzebac!

Najlepsze, ze nie wiem ile tego ryzu bylo
icon_wink.gif

Nabralam do miarki wiecej niz podzialka. Po zwazeniu wyszlo, ze jakies 220g wiec dorzucilam jeszcze ze sloika, ale w koncu nie dodalam wszystkiego.
Musze chyba leciec! Za mocno pachnie!
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Akurat tu proporcji się ściśle trzymać wg mnie nie trzeba, bardziej niż na proporcje zwracam uwagę na to, żeby masa na surowo nie była zbyt sucha, dlatego czasem dodaję śmietanę, a w rezultacie zawsze wychodzi bardzo smaczne.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
aaaaaaaaa
pinggrins.gif
Jakie to dobre!

Na pewno jeszcze powtorze. Tylko omine jablka.
Podalam z pokrojonymi w plasterki truskawkami lekko poslodzonymi zeby puscily sok i gora ze swiezymi owocami bardziej mi smakowala niz rozgotowane jablka.

Kojarzy mi sie nieco z nalesnikami z serem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,403
4,616
113
Znów zrobiłam. Bez rodzynek, bo nie miałam, poza tym za nimi nie przepadam. I dałam tylko 2 woreczki ryżu na 50 dag sera, była więc bardziej wilgotna niż ostatnio. Wniebowzięty małżonek właśnie zjadł resztki na kolację
icon_smile.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Musze w koncu zapisac 'swoje' proporcje bo za kazdym razem robie na oko, za kazdym razem inaczej
icon_rolleyes.gif
i nigdy nie wiem jak dobra wyjdzie LOL
Dzis wiec probuje ze szklanki ryzu, 400g sera i 3 jajek,
Moze troche mniej jak szklanka tego ryzu...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
opa!
Wyobrazcie sobie, ze ciagle nie wiem ile ryzu
icon_lol.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
opa!
Wyobrazcie sobie, ze ciagle nie wiem ile ryzu
icon_lol.gif
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,613
1,148
113
Zrobiłam. Bardzo szybko znika
lecker.gif

Dodałam jeszcze otartą skórkę z dwóch małych mandarynek. W takiej wersji będę powtarzać.
Cinko, dzięki
icon_smile.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Jakie szczescie, ze zapisalam proporcje! Choc uwag nie zapisalam wiec do konca nie wiem jak wyszlo
icon_wink.gif


I dobrze pamietalam, ze to Cinki przepis, ale ze sobie nie ufam wygooglowalam. Przepis jest na stronie 'stylowi' to bedziemy dzis stylowi
icon_wink.gif


blad zrobilam. Musialam robic z 500g sera, nie miescilo mi sie w formie i kipialo. Pamietajac o tym podstawilam pusta blache i wyszedl bardzo blady spod.
Ku pamieci wiec to sa proporcje na duza forme. Tylko z cukrem ostrozniej w przyszlosci i zapisac ile uzylam
icon_biggrin.gif


hmm.... Jak sie zmniejsza zdjecie?
 

Załączniki

  • P_20190121_183801.jpg
    P_20190121_183801.jpg
    567.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: