Zapiekanka ryżowo - serowa

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Cinko kocham Cię za ten przepis ! :**

Jak rodzinka usłyszała o łaczeniu sera z ryżem i jeszcze cudowaniu - miksowaniu, ubijaniu, zapiekaniu to od razu mówili że będę to sama jeść.
A jak się okazało wcinali aż się uszy trzęsły ! :D
Jeszcze teraz słyszę jak brat do mamy: "Dobre, nie ?" , "Dobre, dobre"
fiesgrins.gif


Zrobiłam z dwóch torebek, dwóch jajek, dwóch jabłek, do rodzynek dorzuciłam żurawinę
icon_wink.gif
jejciu wspaniałe
icon_mrgreen.gif
 

Eskowym

Member
Maj 4, 2008
4
0
0
Zrobiłem ową zapiekankę, ale jestem średnio zadowolony..
Wyszła mi trochę za sucha i za dużo w niej jak dla mnie ryżu. Ponadto strasznie mocno mi smakuje jajkiem! Jakieś bardzo jajeczne takie..
Piekłem to tylko 30 minut, ale właściwie już wcześniej wyglądała mi na gotową... dziwne!

Tak czy siak zjadłem ze smakiem, ale jednak spodziewałem się czegoś lepszego! Starałem się postępować dokładnie według przepisu, ale może jednak coś sknociłem, stąd ten efekt..
 

Katarzynna

Member
Maj 8, 2008
35
0
0
Robiłam prawie bez żadnych modyfikacji, z tego ryżu, co trzeba:) Jedynie budyń dałam śmietankowy. Zapach tej zapiekanki będzie mi się śnił jeszcze długo. W pierwszym odczuciu uwiedziona tym nieziemskich aromatem trochę się rozczarowałam samym smakiem, ale potem stwierdziłam, że to jednak najlepsza słodka zapiekanka jaką jadłam.
Obliczyłam kaloryczność, może komuś oszczędzę pracy - składniki podane w przepisie to ok. 3000 kcal, a że można spokojnie się najeść jedną szóstą zapiekanki to robi się z tego danie idealne - pyszne, niedrogie i względnie niskokaloryczne.
Wspaniały przepis, pewnie nieraz będę do niego wracać.
 

Załączniki

  • zapiekanka.jpg
    zapiekanka.jpg
    104.2 KB · Wyświetleń: 0

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Że też uszły mojej uwadze te wpisy tutaj...
gruebel_2.gif
icon_wink.gif

olcieek @ 21 Mar 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=678589Cinko kocham Cię za ten przepis ! :**
O jak mi miło
icon_lol.gif
jestem wzruszona
fiesgrins.gif
icon_redface.gif
icon_wink.gif

Cieszę się że tak wam smakowało!
daumen.gif


Eskowym @ 18 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=705728Zrobiłem ową zapiekankę, ale jestem średnio zadowolony..
Wyszła mi trochę za sucha i za dużo w niej jak dla mnie ryżu. Ponadto strasznie mocno mi smakuje jajkiem! Jakieś bardzo jajeczne takie..
Piekłem to tylko 30 minut, ale właściwie już wcześniej wyglądała mi na gotową... dziwne!

Tak czy siak zjadłem ze smakiem, ale jednak spodziewałem się czegoś lepszego! Starałem się postępować dokładnie według przepisu, ale może jednak coś sknociłem, stąd ten efekt..
Cieszę się że jednak dało się zjeść i smakowało ale martwi mnie ta suchość jaka ci wyszła... bo tak nie powinno być. Ja kocham tę zapiekankę właśnie za to że jest wilgotna, mięciutka i puszysta i smakuje jak sernik. Czemu tobie wyszło jak wyszło nie mam pojęcia... może użyłes inngo ryżu albo nie dogotowałeś go na bardzo miękko - a w takim wypadku ryż wyciągnął wilgoć z zapiekanki i mogło wyjść suche - mi też raz tak wyszło jak użyłam innego ryżu niż za pierwszym razem. No nie wiem nie wiem... polecam spróbować raz jeszcze - może drugim razem wyjdzie jak trzeba. Ta zapiekanka powinna być bardzo puchata niczym chmurka - wtedy jest przepyszna.

Przeczytaj co pisałam tu: https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...st&p=498001 może w czymś ci to pomoże.
icon_smile.gif


Katarzynna @ 15 Jun 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=716900... ale potem stwierdziłam, że to jednak najlepsza słodka zapiekanka jaką jadłam.
.............
Wspaniały przepis, pewnie nieraz będę do niego wracać.
Bardzo się cieszę Katarzynno
freu.gif
icon_biggrin.gif


Katarzynna @ 15 Jun 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=716900Obliczyłam kaloryczność, może komuś oszczędzę pracy - składniki podane w przepisie to ok. 3000 kcal, a że można spokojnie się najeść jedną szóstą zapiekanki to robi się z tego danie idealne - pyszne, niedrogie i względnie niskokaloryczne.
Dziękuję bardzo!
anbetung.gif
wielu osobom na pewno przyda się ta informacja, pozwolisz że dopiszę ją przy przepisie
bussi.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

asiad

Member
Kwi 5, 2008
114
0
0
tak mnie skusilyscie....
i jeszcze dodatkowo mam troszke duzo sera wiec chyba dzisiaj zrobie
icon_smile.gif

juz sie nie moge doczekac
icon_smile.gif
 

asiad

Member
Kwi 5, 2008
114
0
0
zrobilam i wlasnie skonczylam jesc
icon_smile.gif

wyszla bardzo ladnie i jest prosta w przygotowaniu
icon_smile.gif

ser nawet nie przez maszynkę robilam a rozgniotlam widelcem
icon_smile.gif
mikser pomógł potem
icon_smile.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Hmmm trudno mi powiedzieć - zależy jak dużą masz tortownicę.
Moja forma jest mniej więcej takiej wielkości jak taka duża i głęboka żaroodporna szklana forma do zapiekania.
 

cheninn

Member
Kwi 22, 2008
31
0
0
rewelacja! od dziś zapiekanka wchodzi na listę moich ulubionych dań!
icon_mrgreen.gif
jest tak pyszna, że nie wiem jak to opisać.. taka piankowa, delikatna i rozpływa się w ustach.. i ta chrupiąca skórka z wierzchu
cvety.gif
należy ci się medal za ten przepis
 

cheninn

Member
Kwi 22, 2008
31
0
0
już planujemy z mamą powtórkę i to w różnych wersjach
icon_smile.gif

na pewno z truskawkami, jagodami, malinami, ale to jak będzie sezon, a niebawem zastąpie jabłka bananami. I tak sobie myślałam o dodaniu na wierzch takiej warstwy wiórków kokosowych, mmm. I faktycznie obliczyłam sobie wartość kaloryczną jeszcze raz, bo wydawało mi się to nierealne i to będzie te 3000 kcal, a ja nawet 1/6 nie zjadłam - więc kolejny plus to mała kaloryczność.
 

Agulab

Member
Wrz 1, 2007
11
0
0
Mam dużo sera, więc postanowiłam poszukać czegoś innego niż sernik
icon_rolleyes.gif
Wlazłam na tę stronkę i jestem w szoku... w życiu nie wpadłabym na coś tak wspaniałego... Ryż i ser to u mnie i dzieciaków najlepsze jedzonko. Mam nadzieję, że zrobię zapiekankę w wolnym czasie... na pewno będzie pyszna. Myślę też dodać wspomniane wiórki kokosowe na wierzch. Wypróbujemy
mniam.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Została, została Jean bo tego duuzo wychodzi
icon_biggrin.gif

Najsmaczniejsza jest oczywiście świeżo wyjęta z piekarnika. Po wystygnięciu ryż jak to ryż troszkę sztywnieje i już aż tak delikatna nie jest - ale smaku jej to nie odbiera moim zdaniem
icon_smile.gif
Można zjeść i odgrzewaną.