- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,343
- 113
TARTA Z RABARBAREM
Ciasto :
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka śmietany
szczypta soli
Z powyższych składników zagnieść klasyczne kruche ciasto i chłodzić 1/2 godz. w lodówce.
Nadzienie :
1 - 1,5 kg czerwonego rabarbaru
3 białka
150 g cukru pudru
100 g pokruszonych biszkoptów
Wykonanie:
Obrany rabarbar pokroić w kawałki, włożyć do rondla o grubym dnie, podlać łyżką wody, dusić mieszając ok. 10 minut, pod koniec - dodać 100g cukru pudru.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty, nakłuć widelcem i podpiec w temp. 200 stopni przez 10 -12 minut.
Podpieczoną tartę posypać pokruszonymi biszkoptami. Wyłożyć masę rabarbarową, przykryć pianą ubitą z białek i 50 g cukru. Piec w temp. 170 stopni ok. 15 minut.
Przepis pochodzi z tomu Ciasta owocowe Encyklopedii Kulinarnej. Ciasto jest naprawdę pyszne, bardzo dekoracyjne i szybkie w przygotowaniu.

Ciasto :
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka śmietany
szczypta soli
Z powyższych składników zagnieść klasyczne kruche ciasto i chłodzić 1/2 godz. w lodówce.
Nadzienie :
1 - 1,5 kg czerwonego rabarbaru
3 białka
150 g cukru pudru
100 g pokruszonych biszkoptów
Wykonanie:
Obrany rabarbar pokroić w kawałki, włożyć do rondla o grubym dnie, podlać łyżką wody, dusić mieszając ok. 10 minut, pod koniec - dodać 100g cukru pudru.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty, nakłuć widelcem i podpiec w temp. 200 stopni przez 10 -12 minut.
Podpieczoną tartę posypać pokruszonymi biszkoptami. Wyłożyć masę rabarbarową, przykryć pianą ubitą z białek i 50 g cukru. Piec w temp. 170 stopni ok. 15 minut.
Przepis pochodzi z tomu Ciasta owocowe Encyklopedii Kulinarnej. Ciasto jest naprawdę pyszne, bardzo dekoracyjne i szybkie w przygotowaniu.
