Kruszon brzoskwiniowy

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Pyszny, orzeźwiający napój, znakomity na upały.

składniki
1 puszka brzoskwiń
1 l soku jabłkowego
1 l niegazowanej wody mineralnej

sposób przygotowania
Sok i wodę schłodzić w lodówce. Brzoskwinie odcedzić i pokroić w kostkę. W dużym dzbanku wodę i sok wymieszać z syropem brzoskwiniowym i wrzucić pokrojone owoce. Ponownie schłodzić w lodówce.

dodatkowe informacje
Jeśli kruszon wyjdzie zbyt słodki, można dodać kilka łyżek soku z cytryny.
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Jesli sie nie myle, kruszon to jest napoj alkoholowy z dodatkiem m.in. owocow.
 

_agniecha_

Member
Cze 2, 2006
356
0
16
Tak...u mnie kruszon robi sie z winem musujacym zamiast wody mineralnej. Zazwyczaj z brzoskwiniami, ale moga byc tez inne owoce
icon_smile.gif
Mniam nie ma lepszego napoju na upalne wieczory
ccgb.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
A no właśnie - rzekłabym nawet że wino (musujące lub nie) w kruszonach to podstawowy składnik - reszta to dodatki określające rodzaj kruszonu - brzoskwiniowy, malinowy, truskawkowo-morelowy itp.
ccwb.gif
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
To jest wersja dla dzieci
fiesgrins.gif

zamiast soku jabłkowego można dodać jabola, co nie
fiesgrins.gif


a serio, to taki mialam przepis, ja sie nie znam na napojach alkoholowych
icon_smile.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Więc jeśli ktoś wchodząc tu liczy na napój %owy to proszę:

50 dkg brzoskwiń
jabłko
butelka białego półwytrawnego wina
butelka wina musującego
3 łyżki cukru
szklanka nektaru brzoskwiniowego
butelka wody mineralnej
kostki lodu
listki mięty lub melisy do dekoracji

Brzoskwinie pokroić w kostkę, przesypać cukrem i odstawić na kilka godzin. Przełożyć do szklanej wazy, zalać winem, dodać pokrojone w małe cząstki jabłko, dodać nektar. Przed podaniem dodać wino musujące, wodę mineralną, lód i dekorację.
Podawać w kieliszkach koktailowych, pucharkach lub niskich szerokich szklaneczkach z uszkiem.
 

łezka

Member
Maj 4, 2007
41
0
6
Cinka @ 2 May 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=497571Więc jeśli ktoś wchodząc tu liczy na napój %owy to proszę:

50 dkg brzoskwiń
jabłko
butelka białego półwytrawnego wina
butelka wina musującego
3 łyżki cukru
szklanka nektaru brzoskwiniowego
butelka wody mineralnej
kostki lodu
listki mięty lub melisy do dekoracji

Brzoskwinie pokroić w kostkę, przesypać cukrem i odstawić na kilka godzin. Przełożyć do szklanej wazy, zalać winem, dodać pokrojone w małe cząstki jabłko, dodać nektar. Przed podaniem dodać wino musujące, wodę mineralną, lód i dekorację.
Podawać w kieliszkach koktailowych, pucharkach lub niskich szerokich szklaneczkach z uszkiem.
Fajny ten przepis, tylko tej "mięty" jakby więcej może dać?