Tort orzechowy mojej Mamy

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Popisowe ciasto mojej Mamy. Pieczenie go przeze mnie to porywanie się z motyką na słońce, ale może ktoś odważny spróbuje dorównać ideałowi...
fiesgrins.gif
fiesgrins.gif


składniki
20 jajek (15 jajek + 5 żółtek)
380 g + 1 szkl. cukru
380 g zmielonych orzechów
4 łyżki mąki
2 kostki masła
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki wody
lub:
3 łyżeczki kakao

sposób przygotowania
6 białek ubić na sztywno, dosypać 190 g cukru i ubijać, aż się rozpuści. Wówczas dodać, po jednym, 6 żółtek. Zmniejszyć obroty miksera i dodać 190 g orzechów i 2 łyżki mąki. Upiec w wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą tortownicy w temp. 125 st., aż zacznie odstawać od brzegów. Następnie upiec drugie ciasto z drugiej połowy składników.
Szklankę cukru ubić na parze z 3 jajkami i 5 żółtkami na kremowo. Zdjąć z ognia i ubijać dalej, aż do całkowitego ostygnięcia. Następnie dodawać po kawałeczku masła, po czym wlać rozpuszczoną w wodzie kawę lub wsypać kakao.
Masą przełożyć oba placki i rozsmarować ją również po bokach.