Mięciutkie drożdżowe bułeczki z pysznym orzechowym nadzieniem.
składniki
ciasto
3 1/4 szkl. mąki
50 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 l (2 szkl.) mleka
1/3 szkl. cukru
1/3 kostki margaryny
1 szczypta soli
nadzienie
2/5 kostki masła
100 g (1 szkl.) mielonych orzechów
1/4 szkl. cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szkl. mleka
100 g rodzynków
sposób przygotowania
Margarynę roztopić i ostudzić. W garnuszku podgrzać połowę mleka, dodać pokruszone drożdże i po 1 łyżce cukru i mąki. Resztę mąki przesiać, dodać podrośnięty rozczyn, resztę mleka, cukier, margarynę i sól. Ciasto dokładnie wyrabiać, aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło. Odstawić do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić w garnuszku, dodać orzechy, cukier, cynamon, mleko oraz rodzynki i wymieszać.
Ciasto rozwałkować na placek o wymiarach ok. 40x50 cm i na nim rozłożyć nadzienie. Od dłuższej strony zwinąć ciasto w rulon i pokroić je na 2-cm kawałki. Ślimaczki ułożyć na wyłożonej folią aluminiową blaszce i odstawić na 20 min do wyrośnięcia, po czym piec 40 min w temp. 125 st.
dodatkowe informacje
Zamiast orzechów można do nadzienia dodać migdały, wiórki kokosowe lub mak. Można również zrobić ślimaczki z białym serem, jabłkami, budyniem lub nutellą.

składniki
ciasto
3 1/4 szkl. mąki
50 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 l (2 szkl.) mleka
1/3 szkl. cukru
1/3 kostki margaryny
1 szczypta soli
nadzienie
2/5 kostki masła
100 g (1 szkl.) mielonych orzechów
1/4 szkl. cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szkl. mleka
100 g rodzynków
sposób przygotowania
Margarynę roztopić i ostudzić. W garnuszku podgrzać połowę mleka, dodać pokruszone drożdże i po 1 łyżce cukru i mąki. Resztę mąki przesiać, dodać podrośnięty rozczyn, resztę mleka, cukier, margarynę i sól. Ciasto dokładnie wyrabiać, aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło. Odstawić do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić w garnuszku, dodać orzechy, cukier, cynamon, mleko oraz rodzynki i wymieszać.
Ciasto rozwałkować na placek o wymiarach ok. 40x50 cm i na nim rozłożyć nadzienie. Od dłuższej strony zwinąć ciasto w rulon i pokroić je na 2-cm kawałki. Ślimaczki ułożyć na wyłożonej folią aluminiową blaszce i odstawić na 20 min do wyrośnięcia, po czym piec 40 min w temp. 125 st.
dodatkowe informacje
Zamiast orzechów można do nadzienia dodać migdały, wiórki kokosowe lub mak. Można również zrobić ślimaczki z białym serem, jabłkami, budyniem lub nutellą.
Ostatnią edycję dokonał moderator: