Rogaliki drożdżowe

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
składniki
4 szkl. mąki
1 kostka margaryny
50 g drożdży
1/2 szkl. mleka
3 łyżeczki cukru pudru
1 jajko
1 op. cukru wanilinowego
marmolada

sposób przygotowania
W garnuszku z ciepłym mlekiem zrobić rozczyn z drożdży, cukru i łyżki mąki. Margarynę zetrzeć na tarce i zagnieść z resztą mąki, cukrem wanilinowym, jajkiem i rozczynem. Następnie ciasto podzielić na osiem części, każdą rozwałkowywać na okrągło i pociąć na osiem kawałków. Każdy kawałek zawijać z marmoladą, formować na kształt rogalika i piec w temp. 150 st. na jasny kolor.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
rogalikaso4.jpg


zrobiłam je z gorzką czekoladą, wyszły odrobinę zbyt wytrawne więc zanurzałam je w rozpuszczonym maśle i obtaczałam w cukrze, konsumenci byli zachwyceni, rogaliki też
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
O qrka
icon_eek.gif

Ten cukier chyba dodatkowo je uatrakcyjnil...
lecker.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Można je robić z czymkolwiek przecież, byle by było słodkie i w miarę gęste- dżem, konfitury, czekolada, nutella, twarożek...
icon_smile.gif

M będzie zachwycony
fiesgrins.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
Paulinko, a w maśle to tak konkretnie je zanurzać i potem obtaczać w cukrze, czy tylko pędzelkiem je posmarować ?
 

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
0
36
ja nie Paulinka, ale myslę że obie opcje są dobre: zarówno pędzelkowanie jak i zanurzanie a potem obsypać cukrem
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Fajny przepis - prosty, jasny, tani
icon_mrgreen.gif
Trzeba będzie sobie porogalikować
fiesgrins.gif
...
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Ingo, zanurzać szybciej, pędzelkować oszczędniej
icon_wink.gif
ja rozpuściłam kawałek masła na talerzyku i zanurzałam na chwilkę, potem w cukier i już!
icon_smile.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
No i zrobiłam
icon_biggrin.gif

Bardzo delikatne, mięciutko kruche, nie za słodkie - pyszne. Dziękuję za przepis.
Tak wyglądały.
DSCF4841.JPG
DSCF4843.JPG

Acha - jak na mój elektryczny piekarnik temperatura 150 stopni była stanowczo zbyt niska - dopiero w 180 było ok. więc chyba trzeba po prostu piec tak jak pieczemy inne ciasteczka we własnym pikarniku.
 

Załączniki

  • DSCF4841.JPG
    DSCF4841.JPG
    259.2 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCF4843.JPG
    DSCF4843.JPG
    255 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: