Kruche ciasteczka

szuwarek

Member
Lis 4, 2005
254
0
0
Ostatnio mam bzika na punkcie ciasteczek, szybko się je robi a jeszcze szybciej zjada

Podstawowe ciasto jest następujące:
40 dag mąki, w tym 10 dag mąki krupczatki
20 dag masła
4 żółtka
12 dag cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

- masło posiekać z mąką ( albo utrzeć mikserem )
- dodać pozostałe składniki i utrzeć na jednolitą masę
- uformować ciasto w kwadrat i włożyć do lodówki żeby się schłodziło ( im dłużej tym lepiej )
- nagrzać piec do 200 stopni
- ciasto rozwałkować, wycinać ciasteczka, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec na środkowym poziomie ok 15 min ( jeśli za szybko się zarumienią zmniejszyć temperaturę do 170 stopni )

Ostatnio do tej podstawowej wersji dodałam
- 2 łyżki tahini, 4 łyżki podprażonego sezamu, 1 łyżkę miodu, 2 łyżki cukru brązowego i po szczypcie na wierzch każdego ciasteczka, rodzynki
- szklankę orzechów ziemnych które zmieliłam, 2 łyżki cukru brązowego, 4 łyżki uprażonych płatków owsianych, 2 łyżki posypki czekoladowej, rodzynki