Murzynek przekładany

Kleopatra

Member
Maj 16, 2006
208
0
0
NA CIASTO:
-1 kostka (250g) margaryny
-2 szklanki cukru
-0,5 szklanki wody
-4 łyżki kakao
-3 jaja
-2 szklanki mąki
-1 mały proszek do pieczenia (na 0,5 kg mąki)

NA KREM:
-0,5 litra kremówki
-2x śmietan-fix
-2 łyżki cukru pudru
-3 banany
-15 dag wiórków kokosowych
-tabliczka czekolady


CIASTO:
W garnku roztopić margarynę. Dodać do niej cukier, wodę i kakao. Wymieszać, podgrzać, zestawić z ognia.
W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Do jeszcze ciepłej masy kakaowej dodać żółtka i mąkę. Wymieszać.
Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć ją z pozostałymi składnikami. Ciasto wlać do formy O wymiarach 25x36 cm.
Piec około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.

KREM:
Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixami. Dosłodzić.
Banany posiekać kostkę, ewentualnie skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Czekoladę pokroić w drobną kostkę.
Do śmietany dodać banany, wiórki i czekoladę.Wymieszać.

MURZYNEK PRZEKŁADANY:
Ciasto przekroić na pół. Przełożyć częścią kremu, pozostałą częścią posmarować wierzch. Dowolnie udekorować, aczkolwiek nieśmiało podpowiadam, że świetnie wygląda posypane zrumienionymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi.