dorota_s1 @ 4 May 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=498824a teraz mieszkam na śląsku i tu takiej nikt nie je za to jedzą ale bez entuzjazmu taką bez śmietany ale zagęszczona kisielem.- bo to tu sie nazywalo kompot i wolelismy popijac taka zupepodczas jedzenia rolad z kluskami![]()
![]()
![]()
niesmiertelni-k @ 4 May 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=498946Na Slasku naprawde chlodniki sa niepopularne? uuu - a to takie pyszne i proste jedzenie- zwlaszcza chlodnik z dodatkiem rzodkiewki i jajek z duuza iloscia szczypiorku![]()
![]()
Na prawde![]()
- Wy macie chlodniki, my mamy wodzionki
i rolady![]()
![]()
A tak powaznie, to
-Nie twierdze, ze chlodniki sa niedobre..- jadlam i wiem, jak to smakuje, ale no coz...![]()
- Mysle, ze w innych regionach "nie przyjely" sie -na przyklad- wodzionkia na Slasku, nie za bardzo jest sie za chlodnikami i zupami owocowymi![]()
![]()
"Co kraj, to obyczaj", jak to mowia![]()
No i druga sprawa, to to, ze, nie wszystkim, wszystko smakuje...![]()
Caritka @ 4 May 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=498970- Mysle, ze w innych regionach "nie przyjely" sie -na przyklad- wodzionki
Wodzionki... cudna nazwa, tylko faktycznie nie mam pojecia, co to
)![]()
CYTAT"Co kraj, to obyczaj", jak to mowia![]()
No i druga sprawa, to to, ze, nie wszystkim, wszystko smakuje...
No i ta "roznorodnosc w jednosci"jest wlasnie fajna. Bardzo ciekawie jest przeczytac o jakiejs malej domowej tradycji, ktora przechowala sie w czyims domu - na kazdym kroku - okazuje sie - mozna sie nauczyc i dowiedziec czegos nowego i nierzadko dosc zaskakujacego
. Mnie np. w zyciu nie przyszloby do glowy, zeby zupe owocowa jesc z grzankami, ale teraz to juz musze sprobowac /a to tylko maly przyklad/![]()
![]()
niesmiertelni-k @ 4 May 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=499003Wodzionki... cudna nazwa, tylko faktycznie nie mam pojecia, co to
)
Wodzionka, to jest zupa chlebowa- zrobiona z czerstwego chleba, pokrojonego w kostke lub oberwanego na male kawalki (ale nie grzanek- choc tak tez mozna) ,
czosnku (duzo czosnku), sloniny, zalana wrzatkiem i doprawiona sola![]()
(mozna zrobic na wywarze z jakiejs wedzonej kielbasy)
W wieku szkolnym robilam czesto wlasnie na wodzie, w ktorej gotowala sie kielbasa, lub tak na szybko...- zalewalam chleb rosolkiem, dodawalam duuuzo czosnku...![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.