Vermont Sourdough

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Tatter
anbetung.gif


Robiłam z połowy porcji.
Wreszcie udało mi się nie zasnąć (
icon_mrgreen.gif
) podczas "pilnowania" chleba, więc nie przerósł.
Niestety przepiekłam, bo bałam sie że środek ciągle za wilgotny
icon_redface.gif

Najważniejsze, że cykl produkcyjny mogę pogodzić z pracą i piec ten chleb w tygodniu. Absolutnie do powtórki.

Zdjęcia robiłam przed chwilą, wiec już bez dziennego światła, wiec są jakie są.

VS234.JPG

VS1.JPG
 

Załączniki

  • VS1.JPG
    VS1.JPG
    36.3 KB · Wyświetleń: 13
  • VS234.JPG
    VS234.JPG
    40.6 KB · Wyświetleń: 13
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Brawo Sini!Cchleb wyglada cudownie, mam nadzieje, ze smakuje podobnie.
Widze, ze zroblias jeden podluzny bochen raczej niz okragly.
I jaki ogromne dziury.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
tatter @ 9 May 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=502071Widze, ze zroblias jeden podluzny bochen raczej niz okragly...
I jaki ogromne dziury...
Właśnie, wolałabym mniejsze, taki środek jak u Mirrabelki.
Smaczny jest i to bardzo.
A piekłam w keksówce. Podczas rośnięcia bochenek rozlazł się na boki, więc wsadziłam drania w keksówkę- przynajmniej będą równe kromki
icon_mrgreen.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Abyz uzyskac taki srodek " jak u Mirabbelki" konieczne jest skladanie ciasta chlebowego w trakcie wyrastania, podwojne skladanie powoduje, ze struktura chleba staje sie jednolita i silniejsza, nie ma wtedy mowy o okazjonalnych bablach, a i sam chleb po wypieczeniu dluzej pozostaje wilgotny, sprobuj.
Jesli chcialabys opis skladania, chetnie podam.
Ten chleb zdecydowanie nie potrzebuje foremek, skladanie chleba umacnia jego strukture, calosc staje sie stabilniejsza, z pewnoscia trzyma swoja wlasna forme.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,294
1,346
113
Tradycyjnie każdemu wychodzi inny.
icon_mrgreen.gif

To mój składany dokładnie wg przepisu. Pieczony, jak u mnie zazwyczaj, w garnku.

jasny.ma_yjpg.jpg jasny_2_mjpg.jpg
 

Załączniki

  • jasny_2_mjpg.jpg
    jasny_2_mjpg.jpg
    45.1 KB · Wyświetleń: 13
  • jasny.ma_yjpg.jpg
    jasny.ma_yjpg.jpg
    42.4 KB · Wyświetleń: 13

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Ten chleb skladam odrobine inaczej niz zwykle - poszlam za rada Hamelmana i przejelam jego technike
na wlasnosc!
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,294
1,346
113
Sinistra @ 9 May 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=502166Dzięki Dziuniu, moja Guru i Wybawczyni
Dobrze zrobiłam, ze Ciebie posłuchałam i nie wywaliłam
anbetung.gif
Sinistra @ 9 May 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=502167Opiszesz tę technikę?

Moje ciasto było potwornie wręcz lepkie, więc składanie marnie i szło i za drogim razem zrezygnowałam
icon_redface.gif
Bo zakwasu raz zrobionego nie wolno wylewać. Kiedyś może się przydać.
icon_mrgreen.gif


Też chciałabym zobaczyć, jak Tatter składa.
 

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Hazo - przepiekny chleb i przekroj, o takim wlasnie marzylam. Niestety cos mi nie wyszlo, pierwszy bochenek juz upieklam, drugi jeszcze lezakuje w lodowce, ale cos marnie rosnie.
Chleb zdecydowanie malo wyrosl i jest taki w konsystencji "gumowaty". Robilam wedlug przepisu, tez mi sie strasznie kleilo, wiec troche podsypalam maka do skladania. Mimo wszystko wklejam zdjecie, moze ktos oceni na czym polegal blad. Zastanawiam sie czy jest sens piec ten drugi, ktory lezakuje w lodowce, jesli po 16 godzinach nie bedzie prawidlowo wyrosniety to chyba raczej nie...

Imagem_008.jpg
 

Załączniki

  • Imagem_008.jpg
    Imagem_008.jpg
    23.6 KB · Wyświetleń: 12

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
A zakwas byl OK?
gruebel_2.gif

Bo dla mnie to wyglada na problem w 1szej fazie, kieduy sie dodaje do maki i wody zakwas. Po nocy ten zaczetek powinnien byc bardzo aktywny zeby dal rade z reszta. Robilam ten chleb jakis czas temu i moj zaczyn byl bardzo ‘przerobiony’ jesli mozna uzyc takiego wyrazenia.
 

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Przepyszny!!! Niedawno upiekłam, a już prawie nie ma
mniam.gif
Idę nastawiać zaczyn na następny
icon_mrgreen.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
A to mój dzisiejszy wg proporcji Mirabbelki:

oYOq695bMj6cbogQ4X.jpg



Powiem tak, ten chleb jest nienormalny
icon_lol.gif
Zaczyn nie wyrósł mi prawie w ogóle, była bardzo rzadki, dodałam więc mąki ale rano okazało się, że jest go minimalnie więcej i tylko mnóstwo małych bąbelków się na powierzchni pojawiło. Zdecydowałam się jednak dokończyć i już po pierwszych 50 minutach widać było jak rośnie, a rósł w oczach
icon_eek.gif
w piekarniku wyglądał jakby miał wybuchnąć
icon_wink.gif
Odgazowywałam go naprawdę porządnie, ale on znowu porobił sobie wielkie dziury i wygląda mi na trochę przerośnięty nawet, lekko oklapł po ostygnięciu tzn. najpierw był taki napięty jak balonik, a potem jakby uszło z niego trochę powietrza. Smaczny bardzo, dzisiaj nastawiam następny zaczyn
icon_mrgreen.gif
 

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Upieklam wczorajz Mirabelkowej strony. Juz wiekszej czesci nie ma!

Jak ja uwielbiam ten chleb! Najlepszy jest tylko z maslem!

Ten i Tatterowy razowiec to moje faworyty!
 

Durlikowa

Member
Maj 29, 2007
267
0
0
Ale fajne te wasze chlebki, w następnej kolejnoście upiekę też taki, jak zjemy te co już uczyniłam
mniam.gif
 
icon_razz.gif


A co to znaczy zaczynu płynnego, mój jest gęstości śmietany kremówki, czy mam do niego dolać wody aby był żadszy czy taki może być? Mam żytni w lodówce w słoiku

litrowym tak ze trzy centymetry. NO mam dylemat co z tym począć, czy mam dorobić????

Chociaż może jak ujmę dwie łyżki to mi wystarczy na nastepny zaczyn.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: