Coca-cola muffins

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
IMG_0315.jpg

IMG_0316.jpg

IMG_0319.jpg


Przepis na 12 szt:
-------------------------
2 jajka
szkl cukru
ubic na gesty krem(niekoniecznie,mozna wymieszac widelcem)
------------------------
150 g masla lub d. marg.stopic
szkl coli wlac ostroznie do masla
-------------------------
szkl.maki
4 lyzki kakao
4 lyzeczki c. wanil.
2 -------- proszku do piecz.
wymieszac
-----------------------
Do kremu wmieszac naprzemian maslo z cola i sypkie.
Wlac do foremek do 3/4 wysokosci.Piec w 200*C,15-20 min. na srodkowej polce.
Foremki papierowe podwojne albo specjalna forma.

IMG_0320.jpg

przepis ze strony www.detsoteliv.no
 

Załączniki

  • IMG_0315.jpg
    IMG_0315.jpg
    136.4 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0316.jpg
    IMG_0316.jpg
    125.4 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0319.jpg
    IMG_0319.jpg
    128.1 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0320.jpg
    IMG_0320.jpg
    123.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Zrobione, zjedzone
icon_mrgreen.gif

Pyszne, wilgotne w środku
mniam.gif

Piekłam 20 min.
 

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Nawet jak upieczesz 15 min to jak przestygna to sie zsiadna.
Fajnie,ze wam smakowalo.
Spruboj norweskie muffiny czekoladowe-jeszcze lepsze
lecker.gif
 

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
No i znowu upiekłam
icon_mrgreen.gif
mniam.gif

Są bardzo kakaowe - mają mocno wyrazisty smak - polecam
icon_lol.gif


Zdjęcie nie tak piękne jak u Vidar i moje są znacznie ciemniejsze (ale to pewnie zależy od kakao):

PICT0004.JPG
 

Załączniki

  • PICT0004.JPG
    PICT0004.JPG
    179.6 KB · Wyświetleń: 0

szocik

Member
Sie 19, 2005
4
0
0
A mnie nie wyrosly
icon_sad.gif
icon_sad.gif
icon_sad.gif
W smaku dobre, wilgotne, bez zakalca, ale urosly jedynie do wysokosci foremki i ani milimetra wiecej (a nalozylam prawie do pelna). POwiedzcie mi jaka konsystencje powinno miec ciasto do muffinek - takie zeby je lac czy takie zeby nakladac lyzka, a moze jeszcze cos posredniego?
 

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Te moje akurat maja konsystencje gestej smietany-i sie je wlewa.
Szkoda,ze ci nie wyrosly.Moze sprobuj jeszcze raz?
gruebel_2.gif
 

szocik

Member
Sie 19, 2005
4
0
0
Zrobilam jeszcze raz i wyszly!!!!! Mysle ze wtedy byla to wina zbyt cieplego masla wlanego do srodka (teraz je lekko schlodzilam). Oto efekt:
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ReNe

Member
Paź 11, 2007
4
0
0
Mi sie bardzo spodobał ten przepis i robiłam te mufinki ale nigdy mi nie wyrastaja
icon_neutral.gif
dawałam już masło ciepłe i chłodne, dobrze mieszałam i tyle o ile, i nie wiem czemu ale nie wyrastaja w ogóle. Są bardzo smaczne i upieczone wilgotne w srodku ale płaskie a jak troszke wyrosna to po wyłączeniu opadają delikatnie...

Jaki jest sekret tych mufinek?? aha i czy mozna na termoobiegu je piec bo ja wszystkie jakie robiłam piekłam w termoobiegu a może tym szkozą takie wiatry...
 

ReNe

Member
Paź 11, 2007
4
0
0
Mi sie bardzo spodobał ten przepis i robiłam te mufinki ale nigdy mi nie wyrastaja
icon_neutral.gif
dawałam już masło ciepłe i chłodne, dobrze mieszałam i tyle o ile, i nie wiem czemu ale nie wyrastaja w ogóle. Są bardzo smaczne i upieczone wilgotne w srodku ale płaskie a jak troszke wyrosna to po wyłączeniu opadają delikatnie...

Jaki jest sekret tych mufinek?? aha i czy mozna na termoobiegu je piec bo ja wszystkie jakie robiłam piekłam w termoobiegu a może tym szkozą takie wiatry...
 

wedelka

Member
Lis 14, 2008
1
0
0
Zrobiłam te muffinki i jestem z nich zadowolona. Wyszły mi mocno kakaowe, ciemne i słodkie. Co prawda nie wyrosły za bardzo, ale winię za to mój piekarnik, który piecze jak mu się podoba. Dziękuję za przepis i pozdrawiam
icon_smile.gif



muffinki_z_cola2.jpg
 

Załączniki

  • muffinki_z_cola2.jpg
    muffinki_z_cola2.jpg
    45.5 KB · Wyświetleń: 0

catparker

Active member
Cze 14, 2007
724
43
28
Zaciekawił mnie ten przepis, zrobiłam i muszę powiedzieć, że są bardzo smaczne. Ładnie wyrosły były wilgotne. Rodzinka ze smakiem się nimi zajadała
A tu zdjęcie:
coca.jpg
 

Załączniki

  • coca.jpg
    coca.jpg
    35.2 KB · Wyświetleń: 0

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
lecker.gif

I od dzisiaj twierdze,ze mozna prosto wszystkie skladniki wymieszac(tzn bez uprzedniego ubijania jajek z cukrem).Wychodza ciemniejsze i wyrastaja bardziej
gruebel_2.gif


001.JPG

Dla przykladu-pierwsza mufina zrobiona metoda z przepisu-druga mufina,metoda -wymieszaj porzadnie.
 

Załączniki

  • 001.JPG
    001.JPG
    109.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,666
12
38
Upiekłam, ale ani trochę mi nie wyrosły. Za to z wierzchu zrobiła się skorupka - tak jakby cola się spieniła i ta pianka się upiekła
icon_razz.gif
ale pod spodem są niewiarygodnie miękkie, puszyste i wilgotne i pyszne
 

Załączniki

  • cocacola100_8954podpis.JPG
    cocacola100_8954podpis.JPG
    32.5 KB · Wyświetleń: 0
  • cocacola100_8956podpis.JPG
    cocacola100_8956podpis.JPG
    37.1 KB · Wyświetleń: 0

aleksandra88

Member
Paź 29, 2009
10
0
0
Buuu... Zrobiłam
icon_sad.gif
Jutro wkleję zdjęcia, bo dziś już mi się nie chce... Ale nie wyszły tak pięknie jak Wam...
1. nie urosły - tzn. w piekarniku urosły, nawet je zostawiłam na chwilę w ciepłym piekarniku, potem z uchylonymi drzwiczkami, potem z otworzonymi na oścież a i tak opadły... Zapadły się.
2. na blasze (w tych dołkach) po wyciągnięciu muffinek zostało dużo tłuszczu (masła), tyle, że jak zastygło to była taka dość konkretna warstwa (ok.3mm głębokości). Czy tak powinno być?
3. jak na mój smak jest w nich za dużo masła... są aż takie "ciężkie". Dodam jeszcze że wszystkie składniki pomnożyłam przez 2, bo chciałam 24szt., nie 12szt.
Proszę o jakieś rady. Może ja coś źle zrobiłam.... Bardzo, bardzo proszę, bo jestem załamana. To już drugi wypiek w ciągu dwóch czy trzech tygodni, który mi nie wyszedł...
Zdjęcia jutro.
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Wg mnie w tym przepisie jest za mało mąki. W większości przepisów na 2 jajka i tyle masła nie mówiąc już o całej szklance płynów są 2-2 1/2 szkl mąki. Nie znaczy to rzecz jasna, że nie mają prawa wyjść nikomu, ale to opadanie, zbyt wyraźny smak masła to właśnie wina małej ilości mąki IMHO. Mi najlepsze muffiny wychodzą, gdy mają konsystencję ciasta ucieranego, tzn jest dość rzadkie ale raczej do nakładania łyżką.