Placek drożdżowy

Alutka

Member
Lut 28, 2007
738
0
0
2 i 1/3 szkl.mąki
3 dag drożdży
1 szklanka cukru
3 jajka
25 dag masła
200 ml mleka
1 kg rabarbaru
1 torebka budyniu waniliowego
konfitura lub dżem morelowy
50 dag twarogu
sól, tłuszcz do formy

Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z solą,wkruszyć drożdże.Dodać 1 jajko,mleko połowę cukru i masła.Wyrobić na gładkie ciasto,przykryć i odstawić na 40 min.Rabarbar umyć,obrać z włókien i pokroić ukośne kawałki po 4 cm.Resztę masła i cukru miksować ok 8 min,dodac 1 jajko miksować pół minuty,dodać drugie jajko i znów miksować pół minuty.Dosypać budyń i twaróg,wymieszać.Ciasto jeszcze raz dobrze zagnieść.Rozwałkować i równomiernie nałożyć na natłuszczoną blachę (40*30cm)Posmarować masą serową,obłożyć kawałkami rabarbaru i zostawić na 15 min.Piec 30-35 min w temp.190^ na złotobrązowo.Konfiturę rozgrzać i posmarować gorące ciasto.Po ostygnięciu mozna posypać cukrem pudrem.

Pokaż załącznik 10260
Pokaż załącznik 10261
Pokaż załącznik 10262
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Alutko! Ależ to świetnie wygląda
mniam.gif
a gdyby tak zrobić to w tortownicy i poukładać jakieś wzory
denknach.gif
chyba się pobawię jak wrócę do domu
icon_wink.gif
 

Alutka

Member
Lut 28, 2007
738
0
0
Sylwiu dobry pomysł tylko przygotuj sobie 2 tortownice.Ja piekłam w tej duzej blaszce co jest na wyposażeniu piekarnika.Dla Ciebie jeszcze jedno zdjęcie
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
super to ciasto wygląda
mniam.gif

chyba trzebaby kupić rabarbar i jakieś urozmaicenie od tych serników zrobić
gruebel_2.gif

ale dziś się zabieram za ciasteczka na komunię
icon_mrgreen.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0