- Lut 28, 2007
- 738
- 0
- 0
2 i 1/3 szkl.mąki
3 dag drożdży
1 szklanka cukru
3 jajka
25 dag masła
200 ml mleka
1 kg rabarbaru
1 torebka budyniu waniliowego
konfitura lub dżem morelowy
50 dag twarogu
sól, tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z solą,wkruszyć drożdże.Dodać 1 jajko,mleko połowę cukru i masła.Wyrobić na gładkie ciasto,przykryć i odstawić na 40 min.Rabarbar umyć,obrać z włókien i pokroić ukośne kawałki po 4 cm.Resztę masła i cukru miksować ok 8 min,dodac 1 jajko miksować pół minuty,dodać drugie jajko i znów miksować pół minuty.Dosypać budyń i twaróg,wymieszać.Ciasto jeszcze raz dobrze zagnieść.Rozwałkować i równomiernie nałożyć na natłuszczoną blachę (40*30cm)Posmarować masą serową,obłożyć kawałkami rabarbaru i zostawić na 15 min.Piec 30-35 min w temp.190^ na złotobrązowo.Konfiturę rozgrzać i posmarować gorące ciasto.Po ostygnięciu mozna posypać cukrem pudrem.
Pokaż załącznik 10260
Pokaż załącznik 10261
Pokaż załącznik 10262
3 dag drożdży
1 szklanka cukru
3 jajka
25 dag masła
200 ml mleka
1 kg rabarbaru
1 torebka budyniu waniliowego
konfitura lub dżem morelowy
50 dag twarogu
sól, tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z solą,wkruszyć drożdże.Dodać 1 jajko,mleko połowę cukru i masła.Wyrobić na gładkie ciasto,przykryć i odstawić na 40 min.Rabarbar umyć,obrać z włókien i pokroić ukośne kawałki po 4 cm.Resztę masła i cukru miksować ok 8 min,dodac 1 jajko miksować pół minuty,dodać drugie jajko i znów miksować pół minuty.Dosypać budyń i twaróg,wymieszać.Ciasto jeszcze raz dobrze zagnieść.Rozwałkować i równomiernie nałożyć na natłuszczoną blachę (40*30cm)Posmarować masą serową,obłożyć kawałkami rabarbaru i zostawić na 15 min.Piec 30-35 min w temp.190^ na złotobrązowo.Konfiturę rozgrzać i posmarować gorące ciasto.Po ostygnięciu mozna posypać cukrem pudrem.
Pokaż załącznik 10260
Pokaż załącznik 10261
Pokaż załącznik 10262
Ostatnią edycję dokonał moderator: