Kurczak "jerk"

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Kurczak, dla powstania którego inspiracją była marynata typu "jerk"

Kurczak „jerk”

pierś z kurczaka ( na 2 osoby)
sok ananasowy (może być z kartonu, syrop a zpuszki też, byle nie za słodki. Ilość - zaleznie, ile chcemy mieć sosu, danie nie może jednak za bardzo "pływać"
icon_wink.gif
)

sos sojowy
olej sezamowy
sambal oelek (liość w zależności od stopnia ostrości, jaki chcemy uzyskać)
przecier pomidorowy
papryka słodka
czosnek
miód
mąka ziemniaczana
cebula 1
cukinia 1 duża
kukurydza z puszki - 1/2 puszki

1. Pierś kurczaka pokroić w kostkę i zamarynować w 2 łyżkach oleju z łyżka sosu sojowego, oleju sezamowego, łyżeczki cukru i 1/2 łyżeczki sambal oelek.

2. Cukinię pokroić w półplasterki i podgotować.

3. Kurczaka obsmażyć wraz z marynatą na oleju, dodać pokrojoną cebulę, wymieszać, usmażyć.

4. Dodać pokrojonego w kostkę ananasa z puszki i cukinię. Wymieszać.
Zalać sosem:
2/3 szkl. soku ananasowego, odrobina sosu sojowego, łyżeczka sambal oelek, czubata łyżeczka przecieru pomidorowego, łyżeczka papryki słodkiej, łyżka miodu, pół łyżeczki czosnku granulowanego ( lub nieduży ząbek - ważne, by czosnek nie zdominował tu smaku!)

5. Gotować kilka minut, następnie zagęścić odrobiną wody z łyżeczką mąki ziemniaczanej.


SMACZNEGO
mniam.gif


Szybkie, proste, smakowite danie, wspaniałe z ryżem
lecker.gif



wink.gif


(naprawdę, chciałam już 2 razy zrobić zdjęcie, niestety.... danie znikało za szybko...
icon_mrgreen.gif
Postaram się wkleić następnym razem)