- Sty 22, 2007
- 34
- 0
- 0
Tarta z botwinką i szpinakiem
Cisto – wytrawne:
75 g masła o temperaturze pokojowej
150 g mąki
1 jajko
szczypta soli
2-3 łyżeczki wody
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, uformować z niego kulę i schłodzić w lodówce. Następnie wyłożyć nim formę do tarty 25 cm (brzegi też) i podpiec do lekkiego zrumienienia (ok. 15 min)
Farsz:
pęczek botwinki
25 dag szpinaku
1/2 główki czosnku
1/2 szklanki śmietany 12%
1-2 łyżki masła
kumin, chilli
sól, pieprz
Czosnek posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać drobno pokrojone buraczki, liście botwinki i szpinak. Doprawić do smaku przyprawami. Gdy lekko przestygnie, dodać śmietanę.
Wyłożyć na upieczony spód.
Masa na wierzch:
200 g żółtego sera
1 jajko
150 ml śmietany
sól, ewentualnie chilli do smaku
Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać jajko i śmietanę. Rozmieszać, doprawić i wyłożyć łyżką na botwinkę. Delikatnie wyrównać masę. Zapiekać do zrumienienia, zezłocenia.
Cisto – wytrawne:
75 g masła o temperaturze pokojowej
150 g mąki
1 jajko
szczypta soli
2-3 łyżeczki wody
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, uformować z niego kulę i schłodzić w lodówce. Następnie wyłożyć nim formę do tarty 25 cm (brzegi też) i podpiec do lekkiego zrumienienia (ok. 15 min)
Farsz:
pęczek botwinki
25 dag szpinaku
1/2 główki czosnku
1/2 szklanki śmietany 12%
1-2 łyżki masła
kumin, chilli
sól, pieprz
Czosnek posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać drobno pokrojone buraczki, liście botwinki i szpinak. Doprawić do smaku przyprawami. Gdy lekko przestygnie, dodać śmietanę.
Wyłożyć na upieczony spód.
Masa na wierzch:
200 g żółtego sera
1 jajko
150 ml śmietany
sól, ewentualnie chilli do smaku
Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać jajko i śmietanę. Rozmieszać, doprawić i wyłożyć łyżką na botwinkę. Delikatnie wyrównać masę. Zapiekać do zrumienienia, zezłocenia.
Ostatnią edycję dokonał moderator: