IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Ciasto kokosowo- orzechowe z cytrynowym lukrem
trzkasienka
post 14 May 2007, 09:02
Post #1


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.188
Dołączył: 15-September 05
Skąd: .
Użytkownik nr: 750



pomysl zaczerpnięty z książki Billa Grangera. w orginale były orzechy makadamia i zamiast cytryny limonki

Składniki:
200 g orzechów zmielonych
40 g mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
6 jaj
165 g cukru
skórka z 1 cytryny
45 g wiórków kokoswoych

Wykonanie:

1. piekarnik rozgrzać do tem. 180 stopni
2. żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę
3.do utartych żółtek dodać pozostałe składniki (skórkę, wiórki, orzechy, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli) i wszystko dobrze wymieszać
4. ubić białka, dodać do ciasta, wymieszać
5.piec około 40 minut aż do zarumienienia ciasta


lukier cytrynowy

125 g cukru pudru
2 łyżki soku cytrynowego
1 łyżeczka skórki z cytryny

wszystkie składniki dokładnie wymieszać i rozsmarować na jeszcze ciepłym cieście


Ciasto jest proste, szybkie i smaczne!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reniam_123
post 26 Feb 2017, 16:08
Post #2


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.062
Dołączył: 5-March 09
Skąd: Leżajsk
Użytkownik nr: 14.366



Na ten przepis natknęłam się szukając jakiegoś ciasta orzechowego.

Ciasto bardzo smaczne i jak się już zmieli orzechy, to reszta szybko idzie.

Tu w przekroju.
Załączony plik  orzechowo_kokosowy1.jpg ( 194.29K ) Suma pobrań: 0


A tu przełożone kremem kawowym, robionym na bazie mleka skondensowanego.
Załączony plik  orzechowo_kokosowy2.jpg ( 93.18K ) Suma pobrań: 0


Dzięki wielkie za przepis cvety.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 18th July 2019 - 17:09