- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Skoro pora już na ciasta na zimno wklepuję przepis na niby sernik z kaszy manny
Bardzo łatwe w wykonaniu, dobre i każdy myśli że o ser
2 szkl mleka
4 łyżki kaszy manny
1,5 szkl cukru pudru
małe masło roślinne w pudełeczku
2-3 żółtka
2 łyżki żelatyny
4 łyżki kakao
galaretka
można dodać owoce z puszki
Ugotować mannę na mleku (ok 15 min). Ostudzić.
Żelatynę rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić.
Utrzeć na gładką masę masło, cukier i żółtka. Dodać przetartą przez sito mannę, utrzeć i dodać lekko ciepłą żelatynę.
Podzielić masę na dwie części, do jednej dodać kakao.Wlać do tortownicy i wstawić do lodówki, a gdy stężeje wlać na nie jasną częśc masy i znów włożyć do lodówki.
Na wierzchu ułożyć owoce, zalać galaretką. Chłodzić 2-3 godziny.
Jako spód do tego, jak zresztą do większości serników, takich zwykłych, daję płatki kukurydziane. Wysypuję na dno tortownicy na grubo, a na to wylewam masę.
Nie zawsze daję owoce
Zrobię na week to wkleję fotkę, bo do tej pory nie zrobiłam


2 szkl mleka
4 łyżki kaszy manny
1,5 szkl cukru pudru
małe masło roślinne w pudełeczku
2-3 żółtka
2 łyżki żelatyny
4 łyżki kakao
galaretka
można dodać owoce z puszki
Ugotować mannę na mleku (ok 15 min). Ostudzić.
Żelatynę rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić.
Utrzeć na gładką masę masło, cukier i żółtka. Dodać przetartą przez sito mannę, utrzeć i dodać lekko ciepłą żelatynę.
Podzielić masę na dwie części, do jednej dodać kakao.Wlać do tortownicy i wstawić do lodówki, a gdy stężeje wlać na nie jasną częśc masy i znów włożyć do lodówki.
Na wierzchu ułożyć owoce, zalać galaretką. Chłodzić 2-3 godziny.
Jako spód do tego, jak zresztą do większości serników, takich zwykłych, daję płatki kukurydziane. Wysypuję na dno tortownicy na grubo, a na to wylewam masę.
Nie zawsze daję owoce

Zrobię na week to wkleję fotkę, bo do tej pory nie zrobiłam
