pulpeciki w sossie pomidorowym

pszczolka

Member
Maj 27, 2007
41
0
0


Przepis pochodzi z książki "Nigella bites".

250 g mielonego mięsa drobiowego (w orginale mięso wołowe)
250 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
2 łyżki startego parmezanu
1 ząbek czosnku (wycisnąć lub posiekać)
1 łyżeczka suchego oregano
3 łyżki bułki tartej
szczypta pieprzu czarnego
1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki wymieszać i zrobić małe kuleczki.


Sos pomidorowy

1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka suchego oregano,
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy (ja dałam olej)
700g sosu pomidoprowego
sól i pieprz
100 ml mleka

Cebule czosnek posiekać. Na głebokiej patelni (ja użyłam woka) rozgrzać masło z olejem. Wrzucicć cebule, czosnek i oregano. Podsmażyć na małym ogniu około 10 min. Wlać sos pomidorowy i 350 ml wody, szczypte cukru i odrobine soli i pieprzu i gotować ok 10 min. Wlać mleko a wrzucić mięsne kulki. Gotować ok 20 min. Sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Podawać z makaronem.