Babka czekoladowa

pszczolka

Member
Maj 27, 2007
41
0
0


150 g gorzkiej czekolady, 300 g orzechów laskowych, 175 g margaryny, 100 g cukru, 5 jajek, 50 g mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, sól, 6 łyżek likeiru kawowego (niekonieczne), polewy orzechowa, czekoladowa do ozdoby.

Czekoladę rozkruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej. 250 g orzechów posiekać. Masło utrzeć z czekoladą i cukrem dodając po 1 żółtku. Dodać mąkę proszek do pieczenia posiekane orzechy i likier. Białka ubić ze szczyptą soli i połączyć delikatnie z ciastem. Formę babkową natłuścić i włożyć ciasto. Piec 45 min w temp 175 C. Wyjąć ostudzić. Udekorować polewą i pozostałymi orzechami.