IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

11 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Pierniczki jak z Kopernika
nutinka
post 6 Dec 2004, 14:16
Post #1


uczeń
***

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 866
Dołączył: 29-September 04
Skąd: Toruń
Użytkownik nr: 108



Pierniczki jak z Kopernika (no może prawie)

Puszyste pierniczki miękkie już następnego dnia po upieczeniu (a czasem nawet od razu).

2 szklanki mąki pszennej tortowej (typ 450)
1 jajo
3/4 szklanki cukru pudru
czubata łyżka miodu
1,5 łyżeczki przyprawy do pierników (dla mnie najlepsza jest Kotanyi)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2,5 dag drożdży
2,5 dag miękkiego masła

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem.
Miód podgrzać do rozpuszczenia z przyprawami, na koniec wymieszać z sodą, przełożyć do mąki z cukrem, wymieszać. Dodać drożdże (bez robienia rozczynu), jajko i masło, wyrobić dokładnie.
Wałkować (w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki) na ulubioną grubość (grubsze są bardziej miękkie), wycinać foremkami dowolne kształty (w pierniczkach lepiej się sprawdzają te zaokrąglone) i piec około 15 minut (lepiej nie piec zbyt długo, bo twardnieją) w piekarniku nagrzanym do 190°C.

U mnie leżą bez przykrycia i po nocy są miękkie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bajaderka
post 7 Dec 2004, 18:58
Post #2


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



nutinko, dlaczego nie napisalas od razu na wstepie, ze te pierniczki sa tak PYSZNE!!!!???

Zrobienie ciasta zabiera doslownie pare minut - cos nie chcialo mi sie sklejac, wiec dodalam troche wiecej plynnego miodu i dobrze, bo zrobily sie takie bardzo miodowe icon_smile.gif Walkuje se pieknie, a smakuja po prostu wspaniale!

No i mialas racje, nie trzeba ich absolutnie lukrowac, sa wystarczajaco slodkie icon_smile.gif

Go to the top of the page
 
+Quote Post
nutinka
post 7 Dec 2004, 19:26
Post #3


uczeń
***

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 866
Dołączył: 29-September 04
Skąd: Toruń
Użytkownik nr: 108



Bardzo się cieszę, Aniu . Wczoraj znowu robiłam, właściwie robię je ostatnio codziennie po trochu, bo ciągle rozdaję. Dzisiaj chyba też zrobię z podwójnej porcji.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bajaderka
post 7 Dec 2004, 19:30
Post #4


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



No wlasnie, przepis od razu powinien byc na podwojna porcje icon_smile.gif Bo jak sie robi takie grubiutkie to niewiele ich wychodzi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 7 Dec 2004, 20:47
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



Właśnie skończyłam pierniczyć.
Robiłam z połowy porcji - wyszło mi 40 sztuk ślicznych i kształtnych pierniczków.
Chyba ze sto razy dosypywałam mąki, ale wyszły mniamuśne.
Po wyjęciu z piekarnika mięciutkie i pyszne.
Pomalowałam je przed pieczeniem białkiem.



Go to the top of the page
 
+Quote Post
belle
post 7 Dec 2004, 21:01
Post #6


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.377
Dołączył: 15-September 04
Skąd: USA
Użytkownik nr: 38



ale one slicznie ci kasha wyszly :!: :!:
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 7 Dec 2004, 21:19
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



CYTAT(belle)
ale one slicznie ci kasha wyszly :!: :!:


Są i tak smaczniejsze niż ładniejsze
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nutinka
post 7 Dec 2004, 21:21
Post #8


uczeń
***

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 866
Dołączył: 29-September 04
Skąd: Toruń
Użytkownik nr: 108



O rany, jakie cudne wyszły. To może ja też posmaruję białkiem, ale dopiero jutro. Jednak zrezygnowałam z pieczenia dzisiaj - głos rozsądku wziął górę i robię sweterek dla dziecka.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sylcia
post 7 Dec 2004, 21:26
Post #9


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.199
Dołączył: 29-October 04
Skąd: Hamburg,N.Y. Polska-Torun
Użytkownik nr: 149



Piekne te pierniczki Wam wyszly.
Powoli sie zarazam i cos tak czuje,ze niedluge sobie popiernicze.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bajaderka
post 7 Dec 2004, 21:33
Post #10


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



kasha - ja tez chce, zeby mi sie tak napuszyly slicznie!!!!

Chyba musze nastepnym razem dodac wiecej drozdzy, uzylam suchych i wsypalam tak na oko icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 8 Dec 2004, 09:36
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



Nutinko, nie masz pojecia, jak mi sie swojsko zrobilo, gdy przeczytalam Twoj tytul

Pierniczki znowu mnie kusza, ale nauczona troche pokory poprzednimi pierniczkami zapytuje, czy: Pierniczki sa z natury swej ciemniejsze niz jasniejsze ? (ta torunskie wyszly mi zdechle blade, co mnie akurat w temacie pierniczkow drazni). Bajaderko, Kashu... jak bylo/jest ?
Z foto wygladaja na takie ladniutkie, ale na foto wiele mozna zrobic

Nutinko, na Twoich przepisach sie nigdy nie zawiodlam i tak mi jakos... niezrecznie, ze pytam, ale zalezy mi na pierniczkach.

A kto moze pamieta, jakie robilam rok temu ? Byly wysmienite !
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Linn
post 8 Dec 2004, 09:46
Post #12


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.842
Dołączył: 17-September 04
Skąd: Italia
Użytkownik nr: 52



No dobrze... Zmusilyscie mnie do pierniczenia... a myslalam, ze mi sie uda...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 8 Dec 2004, 09:59
Post #13


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



CYTAT(Linn)
No dobrze... Zmusilyscie mnie do pierniczenia... a myslalam, ze mi sie uda...


Oj Linn, jak mi pryzkro..... :twisted: :twisted: :twisted:
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Linn
post 8 Dec 2004, 10:13
Post #14


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.842
Dołączył: 17-September 04
Skąd: Italia
Użytkownik nr: 52



Wybaczam...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Johasia
post 8 Dec 2004, 10:43
Post #15


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.744
Dołączył: 14-September 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 36



CYTAT(Linn)
Wybaczam...



Też się skuszę- tylko nie mogę wybrać między toruńskimi, katarzynkami i tymi. Chyba trzeba będzie zrobić i to i to i to też...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nutinka
post 8 Dec 2004, 15:30
Post #16


uczeń
***

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 866
Dołączył: 29-September 04
Skąd: Toruń
Użytkownik nr: 108



CYTAT(JotHa)
Pierniczki znowu mnie kusza, ale nauczona troche pokory poprzednimi pierniczkami zapytuje, czy: Pierniczki sa z natury swej ciemniejsze niz jasniejsze ? (ta torunskie wyszly mi zdechle blade, co mnie akurat w temacie pierniczkow drazni). Bajaderko, Kashu... jak bylo/jest ?
Z foto wygladaja na takie ladniutkie, ale na foto wiele mozna zrobic

Nutinko, na Twoich przepisach sie nigdy nie zawiodlam i tak mi jakos... niezrecznie, ze pytam, ale zalezy mi na pierniczkach.


Przyniosłam do ekranu pierniczka. Moje wyszły pośrednie między kolorem na zdjęciach Bajaderki i Kashy. Kolor zależy od czasu pieczenia, niestety miękkość też :|.

Jeszcze jakby były wątpliwości, używałam mąki 480 i tortowej 450. Do tej pierwszej musiałam dać trochę więcej mokrego niż jest w przepisie (dałam masło). To na wypadek, gdyby było zbyt sypkie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bajaderka
post 8 Dec 2004, 15:54
Post #17


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



Kolor moich perniczkow jest taki jak na zdjeciu icon_smile.gif Lekko zlocisty, podobny w sumie do tych z Kopernika icon_smile.gif

Sa bardzo rozne od torunskich Gusi - torunskie sa bardziej jak katarzynki i w smaku i w wygladzie i konsystecji, miekkie lekko gumiaste i nie slodkie, swietne do polukrowania icon_smile.gif
Te sa z bardziej "kruchych", jezeli tak mozna powiedziec o pierniczkach icon_smile.gif, a jednoczesnie sa miekkie i slodziutkie icon_smile.gif Moje ciasto wymagalo dodania wiecej "mokrego" i dodalam wiecej miodu - wyszly naprawde pyszne icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kamila
post 8 Dec 2004, 18:53
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.848
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Suwałki
Użytkownik nr: 8



Ale ona mogą sobie leżakować do świąt?

Bo tam drożdże są i dlatego mnie to zastanawia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nutinka
post 8 Dec 2004, 19:11
Post #19


uczeń
***

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 866
Dołączył: 29-September 04
Skąd: Toruń
Użytkownik nr: 108



Nie mam pojęcia, dopiero niedawno je wyeksperymentowałam. Przekonam się za 2 tygodnie .
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 8 Dec 2004, 19:24
Post #20


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



Moje sa dziwne.
Pierwsze byly raczej za dlugo w piekarniku, bo 12 minut. Do meikkich im daleko. Druga porcja juz troche podrosla, bo byla w ciepelku tylko 8 minut, ale terazstwardniala. Trzecia porcja jest posrednia. Zgodnie z zaleceniami Nutinki, poleza na wierzchu do jutra.
U mnie z kolei malo bylo i masla i miodku. Wszystko nie chcialo dlugo trzymac sie kupy.

Sa zlociste, jesli chodzi o kolorek. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

11 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 23rd March 2019 - 06:02