Pierniczki jak z Kopernika

nutinka

Member
Wrz 29, 2004
866
1
0
Pierniczki jak z Kopernika (no może prawie)

Puszyste pierniczki miękkie już następnego dnia po upieczeniu (a czasem nawet od razu).

2 szklanki mąki pszennej tortowej (typ 450)
1 jajo
3/4 szklanki cukru pudru
czubata łyżka miodu
1,5 łyżeczki przyprawy do pierników (dla mnie najlepsza jest Kotanyi)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2,5 dag drożdży
2,5 dag miękkiego masła

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem.
Miód podgrzać do rozpuszczenia z przyprawami, na koniec wymieszać z sodą, przełożyć do mąki z cukrem, wymieszać. Dodać drożdże (bez robienia rozczynu), jajko i masło, wyrobić dokładnie.
Wałkować (w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki) na ulubioną grubość (grubsze są bardziej miękkie), wycinać foremkami dowolne kształty (w pierniczkach lepiej się sprawdzają te zaokrąglone) i piec około 15 minut (lepiej nie piec zbyt długo, bo twardnieją) w piekarniku nagrzanym do 190°C.

U mnie leżą bez przykrycia i po nocy są miękkie.
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
nutinko, dlaczego nie napisalas od razu na wstepie, ze te pierniczki sa tak PYSZNE!!!!???

Zrobienie ciasta zabiera doslownie pare minut - cos nie chcialo mi sie sklejac, wiec dodalam troche wiecej plynnego miodu i dobrze, bo zrobily sie takie bardzo miodowe
icon_smile.gif
Walkuje se pieknie, a smakuja po prostu wspaniale! :mrgreen:

No i mialas racje, nie trzeba ich absolutnie lukrowac, sa wystarczajaco slodkie
icon_smile.gif


y2dimg5464.jpg
 

nutinka

Member
Wrz 29, 2004
866
1
0
Bardzo się cieszę, Aniu :weihkugel:. Wczoraj znowu robiłam, właściwie robię je ostatnio codziennie po trochu, bo ciągle rozdaję. Dzisiaj chyba też zrobię z podwójnej porcji.
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
No wlasnie, przepis od razu powinien byc na podwojna porcje
icon_smile.gif
Bo jak sie robi takie grubiutkie to niewiele ich wychodzi :mrgreen:
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Właśnie skończyłam pierniczyć.
Robiłam z połowy porcji - wyszło mi 40 sztuk ślicznych i kształtnych pierniczków.
Chyba ze sto razy dosypywałam mąki, ale wyszły mniamuśne.
Po wyjęciu z piekarnika mięciutkie i pyszne.
Pomalowałam je przed pieczeniem białkiem.

piernutki16kb.jpg


piernutki39lj.jpg
 

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
ale one slicznie ci kasha wyszly :!: :!: :shock:
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0

nutinka

Member
Wrz 29, 2004
866
1
0
O rany, jakie cudne wyszły. To może ja też posmaruję białkiem, ale dopiero jutro. Jednak zrezygnowałam z pieczenia dzisiaj - głos rozsądku wziął górę i robię sweterek dla dziecka.
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
kasha - ja tez chce, zeby mi sie tak napuszyly slicznie!!!! :cry:

Chyba musze nastepnym razem dodac wiecej drozdzy, uzylam suchych i wsypalam tak na oko
icon_smile.gif
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Nutinko, nie masz pojecia, jak mi sie swojsko zrobilo, gdy przeczytalam Twoj tytul :oops:

Pierniczki znowu mnie kusza, ale nauczona troche pokory poprzednimi pierniczkami zapytuje, czy: Pierniczki sa z natury swej ciemniejsze niz jasniejsze ? (ta torunskie wyszly mi zdechle blade, co mnie akurat w temacie pierniczkow drazni). Bajaderko, Kashu... jak bylo/jest ?
Z foto wygladaja na takie ladniutkie, ale na foto wiele mozna zrobic

Nutinko, na Twoich przepisach sie nigdy nie zawiodlam i tak mi jakos... niezrecznie, ze pytam, ale zalezy mi na pierniczkach.

A kto moze pamieta, jakie robilam rok temu ? Byly wysmienite ! :dump: :mrgreen:
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
No dobrze... Zmusilyscie mnie do pierniczenia... a myslalam, ze mi sie uda...
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Wybaczam...
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0

nutinka

Member
Wrz 29, 2004
866
1
0
Pierniczki znowu mnie kusza, ale nauczona troche pokory poprzednimi pierniczkami zapytuje, czy: Pierniczki sa z natury swej ciemniejsze niz jasniejsze ? (ta torunskie wyszly mi zdechle blade, co mnie akurat w temacie pierniczkow drazni). Bajaderko, Kashu... jak bylo/jest ?
Z foto wygladaja na takie ladniutkie, ale na foto wiele mozna zrobic

Nutinko, na Twoich przepisach sie nigdy nie zawiodlam i tak mi jakos... niezrecznie, ze pytam, ale zalezy mi na pierniczkach.
Przyniosłam do ekranu pierniczka. Moje wyszły pośrednie między kolorem na zdjęciach Bajaderki i Kashy. Kolor zależy od czasu pieczenia, niestety miękkość też :|.

Jeszcze jakby były wątpliwości, używałam mąki 480 i tortowej 450. Do tej pierwszej musiałam dać trochę więcej mokrego niż jest w przepisie (dałam masło). To na wypadek, gdyby było zbyt sypkie.
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Kolor moich perniczkow jest taki jak na zdjeciu
icon_smile.gif
Lekko zlocisty, podobny w sumie do tych z Kopernika
icon_smile.gif


Sa bardzo rozne od torunskich Gusi - torunskie sa bardziej jak katarzynki i w smaku i w wygladzie i konsystecji, miekkie lekko gumiaste i nie slodkie, swietne do polukrowania
icon_smile.gif

Te sa z bardziej "kruchych", jezeli tak mozna powiedziec o pierniczkach
icon_smile.gif
, a jednoczesnie sa miekkie i slodziutkie
icon_smile.gif
Moje ciasto wymagalo dodania wiecej "mokrego" i dodalam wiecej miodu - wyszly naprawde pyszne
icon_smile.gif
 

nutinka

Member
Wrz 29, 2004
866
1
0
Nie mam pojęcia, dopiero niedawno je wyeksperymentowałam. Przekonam się za 2 tygodnie :mrgreen:.