Sorbety

cipcipkurka

Member
Maj 26, 2006
468
0
0
1. Grejpfrut z Campari
3 grejpfruty, 100g drobnego cukru, 3-4 łyżki Campari, 1 białko. Owoce umyć, sparzyć, wysuszyć, skrobaczką do ziemniaków obrać skórkę z 1 grejpfruta, oskrobać białe części, z grubsza posiekać. Zmiksować wraz z cukrem. Przełożyć do dzbanka z miarką i wycisnąć z owoców tyle soku, żeby otrzymać 500 ml soku. Dodać Campari, schłodzić.
Wrzucić do maszyny do lodów wraz z rozbełtanym widelcem białkiem.

2. Ogórek, białe wino, mięta
2 duże ogórki
4 łyżki białego wina wytrawnego
200 g cukru ---granulated sugar
sok z 1 cytryny
6 swieżych listków mięty
1 białko

Ogórki obrać i odciąć końce. Pokroić, zmiksować z winem i cukrem---do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wylać wraz z sokiem z cytryny na sitko (fine mesh sieve) umieszczone na misce i pozostawić tam na kilka minut. Docisnąć paciaję, żeby jak najwięcej soku przeleciało, ale nie przecierać: sorbet przetarty będzie miał "piaszczystą" strukturę.
Miętę umyć, osuszyć, posiekać, dodać do soku.
Schłodzić.
Wraz z rozbełtanym białkiem wrzucić do maszyny.