Pierniczki imbirowe

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,130
0
0
Tym razem zarzucam przepisem mojej babci na pierniczki
icon_razz.gif
gdy byłam mała chciałam się za nie dać pokroić ;D


Pierniczki

Co nam potrzeba?
300ml miodu
400 gram cukru
350 g masła
300 ml śmietanki kremówki
półtorej łyżeczki imbiru
półtorej łyżeczki cynamonu
łyżka mielonych goździków
łyżka proszku do pieczenia
1.5kg mąki.


Miksujemy masło ,miód ,cukier i przyprawy.Ubijamy śmietankę i powoli dodajemy do masy miodowej.
Mieszamy.
Rozpuszczamy proszek do pieczenia w niewielkiej ilości wody i dodajemy do ciasta,cały czas miksując dodajemy powoli mąkę.
Dobrze wymieszane ciasto wkładamy na całą noc do lodówki .
Następnego dnia ciasto rozwałkować i wycinamy z niego dowolne kształty .Pieczemy w temparaturze 175 stopni C na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia - pieczemy 10-15 minut