mini pizze

ortica

Member
Sty 8, 2007
418
0
0
Małe pizze śródziemnomorskie

Czas przygotowania: godzina

Składniki dla 4 osób

350 g ciasta na chleb
300 g pomidorów (lub konserwowych pomidorów pelati)
cebula
ząbek czosnku
4-5 sardeli solonych (anchois)
100 g sera caciocavallo
100 ml oliwy Extra Vergine
szczypta oregano
sól i pieprz


Pomidory zanurzamy we wrzątku, usuwamy skórę i nasiona i drobno kroimy. Obieramy cebulę i czosnek, myjemy, cebule kroimy na cienkie plastry a czosnek drobno siekamy.
Na patelnię wlewamy dwie łyżki oliwy i smażymy do zeszklenia cebulę i czosnek, dodajemy pomidory, szczyptę soli i pieprzu i gotujemy 10-15 minut.
Sardele starannie opłukujemy z soli, usuwamy ości i kroimy na kawałki. Obieramy ze skórki ser caciocavallo i kroimy w kostkę.
Dzielimy ciasto na 4 części i rozwałkowujemy; nakładamy przygotowany sos, kostki sera, kawałki sardeli i posypujemy oregano. Polewamy małe pizze strużką oliwy i kładziemy na blasze posmarowanej oliwą.
Wkładamy blachę z pizzą do piekarnika nagrzanego do 190° Celsjusza i pieczemy 20-30 minut. Podajemy ciepłe.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: