Małe pizze śródziemnomorskie
Czas przygotowania: godzina
Składniki dla 4 osób
350 g ciasta na chleb
300 g pomidorów (lub konserwowych pomidorów pelati)
cebula
ząbek czosnku
4-5 sardeli solonych (anchois)
100 g sera caciocavallo
100 ml oliwy Extra Vergine
szczypta oregano
sól i pieprz
Pomidory zanurzamy we wrzątku, usuwamy skórę i nasiona i drobno kroimy. Obieramy cebulę i czosnek, myjemy, cebule kroimy na cienkie plastry a czosnek drobno siekamy.
Na patelnię wlewamy dwie łyżki oliwy i smażymy do zeszklenia cebulę i czosnek, dodajemy pomidory, szczyptę soli i pieprzu i gotujemy 10-15 minut.
Sardele starannie opłukujemy z soli, usuwamy ości i kroimy na kawałki. Obieramy ze skórki ser caciocavallo i kroimy w kostkę.
Dzielimy ciasto na 4 części i rozwałkowujemy; nakładamy przygotowany sos, kostki sera, kawałki sardeli i posypujemy oregano. Polewamy małe pizze strużką oliwy i kładziemy na blasze posmarowanej oliwą.
Wkładamy blachę z pizzą do piekarnika nagrzanego do 190° Celsjusza i pieczemy 20-30 minut. Podajemy ciepłe.
Czas przygotowania: godzina
Składniki dla 4 osób
350 g ciasta na chleb
300 g pomidorów (lub konserwowych pomidorów pelati)
cebula
ząbek czosnku
4-5 sardeli solonych (anchois)
100 g sera caciocavallo
100 ml oliwy Extra Vergine
szczypta oregano
sól i pieprz
Pomidory zanurzamy we wrzątku, usuwamy skórę i nasiona i drobno kroimy. Obieramy cebulę i czosnek, myjemy, cebule kroimy na cienkie plastry a czosnek drobno siekamy.
Na patelnię wlewamy dwie łyżki oliwy i smażymy do zeszklenia cebulę i czosnek, dodajemy pomidory, szczyptę soli i pieprzu i gotujemy 10-15 minut.
Sardele starannie opłukujemy z soli, usuwamy ości i kroimy na kawałki. Obieramy ze skórki ser caciocavallo i kroimy w kostkę.
Dzielimy ciasto na 4 części i rozwałkowujemy; nakładamy przygotowany sos, kostki sera, kawałki sardeli i posypujemy oregano. Polewamy małe pizze strużką oliwy i kładziemy na blasze posmarowanej oliwą.
Wkładamy blachę z pizzą do piekarnika nagrzanego do 190° Celsjusza i pieczemy 20-30 minut. Podajemy ciepłe.
Ostatnią edycję dokonał moderator: