- Gru 22, 2004
- 22,404
- 0
- 0
obiecany przepis bazowany na pomyśle Gordona, ale baaaardzo zmodyfikowany z braku oryginalnego fromage frais, śmietany double cream i creme fraiche
moja wersja
100 g serka homo np. rolmlecz
2-3 łyżki jogurtu bałkańskiego light
2-3 łyżki śmietany 36% np. piątnicy*
2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany np. rolmlecz*
Syrop zagotowany z 350 ml wody, 225 g cukru, schłodzony
4 łyżki soku z cytryny
ptasie mleczko (cytrynowe lub waniliowe)- opcjonalnie*
Do syropu mocno schłodzonego dodać sok z cytryny. W misce wymieszać cały nabiał (schłodzony rzecz jasna), wymieszać z syropem, mrozić w maszynce. Pod koniec mieszania dodać ptasie mleczko cytrynowe lub waniliowe pokrojone ma mniejsze kawałki. Domrozić w lodówce. Zjeść w ciągu 3 dni, bo jak to nabiał, potem traci. Ale schodzi błyskawicznie, więc nie ma się o co za bardzo martwić
* jeśli ktoś liczy kalorie, w ogole nie dawałabym śmietany i ptasiego mleczka - lub jeśli ktoś liczy, ale niezbyt rygorystycznie nie dałabym samej smietany 36%

moja wersja
100 g serka homo np. rolmlecz
2-3 łyżki jogurtu bałkańskiego light
2-3 łyżki śmietany 36% np. piątnicy*
2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany np. rolmlecz*
Syrop zagotowany z 350 ml wody, 225 g cukru, schłodzony
4 łyżki soku z cytryny
ptasie mleczko (cytrynowe lub waniliowe)- opcjonalnie*
Do syropu mocno schłodzonego dodać sok z cytryny. W misce wymieszać cały nabiał (schłodzony rzecz jasna), wymieszać z syropem, mrozić w maszynce. Pod koniec mieszania dodać ptasie mleczko cytrynowe lub waniliowe pokrojone ma mniejsze kawałki. Domrozić w lodówce. Zjeść w ciągu 3 dni, bo jak to nabiał, potem traci. Ale schodzi błyskawicznie, więc nie ma się o co za bardzo martwić
* jeśli ktoś liczy kalorie, w ogole nie dawałabym śmietany i ptasiego mleczka - lub jeśli ktoś liczy, ale niezbyt rygorystycznie nie dałabym samej smietany 36%
