CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,595
2,477
113
Mam pytanie odnośnie zakwasu. Jeżeli do wyrobu chleba zużyję większą część zakwasu i zostanie mi go małoco do rozchodowania to czy: dokarmiać go teraz przez kilka następnych dni i potem do lodówki czy tylko teraz jedno karmienie i do lodówki, a rozmnożyć go dopiero przez kilka dni przed planowanym pieczeniem? Nie wiem czy jasno przedstawiłam o co mi chodzi
gruebel_2.gif
Bo np w przepisie Tatter potrzeba użyć tego zakwasu 400g a to prawie cały mój urobek
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,628
2,916
113
Ja tę resztkę, którą chcę zachować, dokarmiam i jak zacznie pracować, chowam do lodówki. Przed kolejnym użyciem rozmnażam do ilości potrzebnej, chyba że długo nie piekę, to w międzyczasie też daję trochę jeść.
 

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,595
2,477
113
Dobrze, a czy w takim razie nie będzie on wtedy za młody? Co prawda ma on zaczątek ze starego zakwasu, ale czy to wystarczy do "dojrzałości"?
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,628
2,916
113
Nie wystarczy do dojrzałości.
icon_smile.gif
Trzeba go ocieplić i dokarmić, czasem więcej niż raz, żeby otrzymac żądaną ilość, ale zawsze trzeba poczekac, aż zacznie wyraźnie pracować. Proces czasem trwa nawet kilkanaście godzin.
Nie jest też bez znaczenia ile wody i maki dodamy, wiele przepisów określa hydrację zakwasu, ale to sobie kiedyś przeczytasz np. u Mirabbelki.
icon_smile.gif
 

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,595
2,477
113
Ok dzięki, od kilku dni zagłębiam się w tym temacie. Dopiero zaczynam przygodę z zakwasem. Wyhodowałam go własnoręcznie, tymi ręcami
icon_mrgreen.gif
ma już 2 tygodnie i upiekłam z niego dwa chleby, oba udane i bardzo smaczne.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,628
2,916
113
Dalszych sukcesów Ci życzę.
daumen.gif
Mnie tez się udawały, mniej lub więcej były smaczne, dopóki nie zabrałam sie za żytnie i tu już było różnie.
fiesgrins.gif
Kilka wylądowało w śmietniku, bo nawet gołębie na przednówku ich nie chciały.
Do dziś używam swojego pierwszego w życiu zakwasu, ma więcej niż 10 lat.
 

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,595
2,477
113
Mirabbelko czy jest jakaś różnica między maślanką, a kefirem dodawanym do wypieku chleba? Piszesz że dodajesz maślankę, a ja zawsze kefir i tak sobie myślę, że może ta maślanka byłaby jednak lepsza
gruebel_2.gif
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,062
419
83
Zazwyczaj do wypieków dodajemy maślankę, przynajmniej we wszystkich znanych mi przepisach.
O ile wiem jeden i drugi napój ma bakterie kwasu mlekowego a kefir dodatkowo chyba jeszcze alkoholowego. Może one powodują dodatkowa fermentacje ? Może to niekorzystne dla zakwasu? Tak sobie gdybam, bo oczywiście nie wiem ..
gruebel_2.gif

Na pewno maślanka jest łagodniejsza w smaku od kefiru.
 

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,595
2,477
113
W takim razie teraz dam maślankę, poeksperymentuję
icon_mrgreen.gif

A powiedz mi jeszcze, czy jak dam więcej zakwasu do chleba niż podane w przepisie to niedobrze?
Jak do chleba trzeba dać jeszcze trochę drożdży to ująć ich w takim przypadku?
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,062
419
83
No tak, za mało źle, ale za dużo zakwasu jeszcze gorzej. Wtedy chleb zbyt szybko rośnie, brzydko pęka w czasie pieczenia i ma nieregularne wielkie dziury (co niektórzy uważają za zaletę
icon_neutral.gif
)
Jeśli w przepisie jest podana ilość drożdży i zakwas, to należy założyć ze ktoś to obliczył i jest ok
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

wicherek

Member
Mar 9, 2016
23
0
0
mirabbelka @ 30 Mar 2005 napisał:
index.php?act=findpost&pid=101396a czemu nie pieczesz Agusiu ?????? zakwas w lodowce to tylko do 7 dni, chyba, ze go co jakis czas wyjmujesz, docieplasz, dokarmiasz, odstawiasz i dopiero potem znowu do lodowki.
Jesli nie pieczesz teraz lub w najblizszej przyszlosci to moze lepiej go zasuszyc ?
mirabelko
wink.gif
troszke sie z Toba nie zgadzam , pare m-cy temu bedac u mojego przyjaciela zrobilam zakwas , dokarmialam go przez jakis czas nie pamietam juz dokladnie ale okolo 2 tyg a ze potem wyjezdzalam to wstawilam go do lodowki i......zapomnialam o nim, po ok pol roku szukalam czegos w lodowce i wyjelam ,no wlasnie zapomniany zakwas, wygladal zupelnie normalnie tylko taki dosc mocno rozwarstwiony byl,sadzilam ze nadaje sie wylacznie do wyrzucenia ale zostawilam go na blacie kuchennym i po kilku godz dokarmilam a potem jeszcze raz i pojawily sie sliczne babelki
lecker.gif
minelo kolejne pare miesiecy a moj zakwasik sprawuje sie bardzo dobrze , chociaz potrafi miec humorki
rofl.gif
i wtedy daje mu ciut odpoczac i jest dobrze
lecker.gif
 

Beata19

Member
Lip 20, 2010
183
0
0
Proszę o sugestie co zrobiłam źle,że mój chlebek( tzw.Tatterowiec )po upieczeniu mial w dwóch miejscach odstającą skórkę?
dontknow.gif
gruebel_2.gif
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,062
419
83
Przyczyn może być kilka:
- Czasami winna jest temperatura pieczenia - za wysoka ale także za niska.
- Może być tez zbyt szybkie wyrastanie chleba - za dużo zakwasu.
- Lub tez konsystencja ciasta - zbyt dużo wody.
- Także Przerośnięcie chleba.
 

Beata19

Member
Lip 20, 2010
183
0
0
Dziękuję za szybką odpowiedź. Tym bardziej mnie zaciekawiła Twoja sugestia dlatego, że chleby były pieczone w dwóch foremkach, a tak się stało tylko z jednym chlebem
denknach.gif
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,062
419
83

Beata19

Member
Lip 20, 2010
183
0
0
Dziękuję mirabbelko.Tak piekłam jednocześnie i zawsze w tej samej temperaturze. Myślę,że pierwsza podpowiedź Pana z Twojej strony jest tą właściwą. Pozdrawiam
 

aguś25

Member
Lis 30, 2009
353
0
0
Katastrofa . Do mojego zakwasu wlazły muszki owocowki na szczescie się w nim nie utopily ale mam teraz dylemat czy piec na nim chlebek czy nie
baa.gif

Czy zaczynać od początku
gruebel_2.gif