Zapiekane roladki z ziołowym serkiem

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Zrobiłam go wczoraj na obiad. I mimo sklerozy - zapomniałam dodać orzechów - i zastąpienia świeżej bazylii suszoną było bardzo dobre.

541963288_6d54a1f2cb_b.jpg

541963292_3b647eb998_b.jpg

składniki:
2-3 pojedyncze filety z kurczaka
2 łyżki orzechów włoskich
1/3 szklanki mąki tartej
3 łyżki startego parmezanu
1 jajko
mąka
sól i pieprz
listki bazylii (opcjonalnie)

Serek ziołowy:
70 g serka typu Philadelphia
1 ząbek czosnku
3 łyżeczki świeżej natki, posiekanej
3 łyżeczki świeżego szczypiorku, posiekany
szczypta pieprzu cayenne
1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
szczypta soli

sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzać do 175 C. Każdy filet rozbić na kotlet grubości około 0,5 cm.

2. Jeśli będziemy używać bazylii (ja pominęłam ten składnik) należy sparzyć tyle listków, aby starczyło na pokrycie każdego filetu.

3. Następnie należy przygotować serek, mieszając go z podanymi przyprawami. Dodać posiekane orzechy włoskie.

4. Filet lekko posolić i popierzyć, a następnie posmarować serkiem. Ułożyć listki bazylii po czym jak najciaśniej zwinąć. W razie potrzeby spiąć wykałaczką lub dwiema.

5. Jajko roztrzepać, na osobnych talerzach przygotować mąkę oraz bułkę tartą wymieszaną z parmezanem. Panierować każdą roladkę.

6. Tak przygotowane roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Najlepiej takiej wielkości, żeby wszystkie roladki zmieściły się leżąc blisko jedna obok drugiej. Dzięki temu nie rozpadną się nam podczas pieczenia, jeśli wcześniej nie użyliśmy wykałaczek. Na każdej roladce kładziemy jeszcze kawałek masła, pamiętając o równym ich rozłożeniu. Po stopieniu masła panierka się nam przyrumieni.

7. Piec 40-50 minut (zależy od wielkości piersi) lub do momentu, gdy kurczak będzie miał w środku temp. 73 C (termometr do mięs np. z Duki jest tu bardzo przydatny!), a w wierzchu będzie rumiany.

8. Po wyjęciu z piekarnika odstawić jeszcze na 5 minut po czym podawać.

dodatkowe informacje:
1. Do podanych proporcji użyłam 4 pojedyncze piersi (w sumie ok. 0,5 kg), gdyż były bardzo małe. Nie zwiększyłam z kolei proporcji serka ani pozostałych składników.

2. Jeśli ktoś nie lubi orzechy włoskie można pominąć. Bez nich też będzie dobre.
 

Załączniki

  • 541963288_6d54a1f2cb_b.jpg
    541963288_6d54a1f2cb_b.jpg
    292.8 KB · Wyświetleń: 3
  • 541963292_3b647eb998_b.jpg
    541963292_3b647eb998_b.jpg
    297.2 KB · Wyświetleń: 3

eirl

Member
Lip 24, 2007
108
0
0
Zrobiłam, ale dałam za dużo serka więc wypływał po rozkrojeniu, ale poza tym ok.
 

Stramenopile

Member
Lip 8, 2007
17
0
0
Hej. A jak należy spażyć tą świeżą bazylię? Zalewa się to wrzątkiem czy jak.. Bo nie jestem pewna. I w ilu stopniach piecze się to mięsko?
Z czym najlepiej smakuje ta roladka? Masz jakąs pasującą surówę?
Zasypałam Cię pytaniami, ale niedłgo będę przyrządzać tą potrawę i to z okacji odwiedzić rodzinki. Musi wyjść pycha..
icon_smile.gif
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Stramenopile @ 27 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=549091Hej. A jak należy spażyć tą świeżą bazylię? Zalewa się to wrzątkiem czy jak.. Bo nie jestem pewna. I w ilu stopniach piecze się to mięsko?
Z czym najlepiej smakuje ta roladka? Masz jakąs pasującą surówę?
Zasypałam Cię pytaniami, ale niedłgo będę przyrządzać tą potrawę i to z okacji odwiedzić rodzinki. Musi wyjść pycha..
icon_smile.gif
Przepraszam, że tak późno, ale nie zauważyłam postu. Otóż bazylię wkładasz tylko na kilka sekund do wrzątku. A co do mięsa to ja piekłam w 180stp. C z użyciem termometru do mięs.
 

wika

Member
Cze 22, 2006
3,636
0
36
Wyciągam
lecker.gif