Pulpety w sosie pomidorowo-śmietankowym

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Robię dość często, bo wszyscy bardzo je lubimy
lecker.gif
Szczególnie Julka
icon_mrgreen.gif


0,5 kg mięsa mielonego
koncentrat pomidorowy
2 łyżki śmietany kwaśnej
1 łyżka kucharka, vegety lub coś takiego
mąka
1/2 średniej cebuli drobno pokrojonej (lub 2 łyżki suszonej)
mąka
natka pietruszki
olej do smażenia

Do mięsa dodać kucharka, cebulę i wyrobić. Uformować pulpety. Obtoczyć w mące i obsmażyć z każdej strony na patelni.
Zagotować wodę, doprawić. Przełożyć pulpety i dodać koncentrat (tyle ile lubimy, ja dodaję cały maly słoiczek). Gotować na małym ogniu 25-30 min. 5 min przed końcem gotowania dodać 2 łyżki mąki wymieszanej z wodą, aby zagęścić sos.
Zdjąć z ognia. Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami sosu, dodać do pulpetów.
Na koniec dodać dużą ilość natki.