Smalec domowy 2

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
750 g słoniny
750 g boczku lub karczku
150 ml wody
2-3 cebule (300 gram)
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka vagety,jarzynki czy czegoś podobnego
1 łyżeczka kolrendry

1 Słoninę kroimy w kostkę nie większą niż 7 mm. Tak samo postępujemy z surowym boczkiem
2.Cebulkę kroimy w kosteczkę.
3.W patelni o wysokich bokach topimy słoninę. Dolewamy wodę. KIedy skwarki są żółte i mają gdzieć ok 4 do 5 milimetrów dodajemy boczek lub karczek. W tym momencie podkręcamy trochę prąd pod kuchenkę, bo wraz z mięsem do patelni odstało się też trochę wody.
4.Kiedy woda wyparuje zmniejszamy intenywność pieca, przykrywamy przykrywką i "dusimy" przez 30 minut.
5.Dodajemy pokrojoną cebulkę i " dusimy " przez następne 5 minut.
6.Odstawiamy z pieca i dodajemy przyprawy - mieszamy
7.Wlewamy do słoików i zakęcamy

ps.Solimy dopiero na chlebku
mniam.gif
cook.gif
smacznego.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewcik

Member
Paź 18, 2007
2
0
0
[font="Comic Sans MS"]Ja robię podobnie dodaję tylko jeszcze troszke zieleninki jakis koperek i natka pietruszki ale niedużo pietruszki. A w lato zamiast cebuli szczypiorek, Jest pyszny zawsze się zajadają [/size]
icon_lol.gif
 

laura

Member
Maj 16, 2007
922
0
0
Domowy smalczyk ; Mniaaam
mniam.gif
. Jadlam jeszcze z dodatkiem jabluszka.
daumen.gif
 

trini

Member
Paź 13, 2007
488
0
0
a ja dodaję jeszcze do smażenia dwa twarde pokrojone w kosteczkę jabłka, taki smalec z jabłuszkami to dopiero poezja
icon_smile.gif
 

cebulinka

Member
Lut 29, 2008
87
0
0
A ja jesienią dodaję grzybki przez maszynke przepuszczone, pyszota
icon_smile.gif