Szwedzkie kulki mięsne

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Szwedzkie kulki mięsne

1 bułka,
1 mała czerwona cebula,
45 dag mieszanego mięsa wołowo wieprzowego,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka mielonego angielskiego ziela,
1 żóltko,
6 łyżek tłuszczu do smażenia.

Bułkę namoczyć w letniej wodzie. Cebulę obrać i utrzeć na tarce. W misce wyrobić z mielonego mięsa, tartej cebuli, dobrze odciśniętej bułki, soli, ziela angielskiego i żółtka gładkie ciasto. Z ciasta formować kulki o średnicy ok. 2 1/2 cm. Rozgrzać tłuszcz i na średnim ogniu smażyć kulki na brązowy kolor. Podawać z ziemniakami puree i kompotem z borówek
 

monk

Member
Gru 8, 2004
472
0
0
Wiem że jedzenie w Ikea nie jest może szczytem sztuki kulinarnej, jednak pytanie moje brzmi:
Czy ten przepis będzie przypominał to co tam można dostać?

W odpowiedzi mam nadzieję usłyszeć że będzie lepsze :lol:
 

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
W restauracjach typu IKEA nie jadam (jeszcze mi zdrowie miłe :mrgreen: ), Myślę że te kulki (według przepisu) Ci zasmakują.
Bahus