warzywa z curry

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
kolejny szybki, prosty i smaczy przepis z zaliczonego przeze mnie niedawno kursu

podstawa to :

4 ziemniaki
1-2 marchewki
maly kalafior
swiezy imbir
curry
sol
ghee / sklarowane maslo lub olej

ale mozna tez dodac np. fasolke szparagowa, lub groszek, co kto lubi.

Warzywa umyc, obrac, kalafior poszielic na szypulki, reszte warzyw pokroic na kawalki (sredniej wielkosci).
W garnku rozgrzac tluszcz, wrzucic warzywa, dobrze przykryc i poddusic tak kilka minut na srednim ogniu mieszajac od czasu do czasu, zeby sie nic nie przypalilo (kiedy po pokrywce zaczynaja splywac kropelki wody, to znaczy, ze warzywa sa juz dobrze podduszone); nastepnie wsypac curry (ile i jakie sie lubi) oraz obrany i drobno starty imbir, dolac troche wody, posolic, wymieszac, przykryc i gotowac az do miekkosci, min. 30 min (mozna ewentualnie dodac jeszcze troche wody podczas gotowania, jesli zajdzie taka potrzeba).

edycja - literowki
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: