Mam nadzieję, że bajaderka się nie obrazi...
Orzechy w kawowej glazurce
Slodkie, o zaskakujacym kawowym smaku - opakowane w piekna celofanowa torebke moga byc doskonalym prezentem dla kawosza
składniki
3 szklanki pekanow
3/4 szklanki brazowego cukru
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki kwasnej smietany
1 lyzka kawy instant w krysztalkach
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
sposób przygotowania
Rozgrzac piekarnik do 180ºC. Rozlozyc orzechy na plaskiej blasze i zrumienic w piekarniku 5-10 minut czesto mieszajac i pilnujac aby sie nie spalily. Przelozyc do duzej miski i trzymac w cieple. Duza blache wylozyc folia aluminiowa i posmarowac maslem. Lekko posmarowac maslem wewnetrzne scianki malego rondelka i wlozyc do niego brazowy cukier, cukier, kwasna smietane i kawe. Postawic na srednim ogniu i zaagotowac. Gotowac ciagle mieszajac okolo 8 minut od momentu zagotowania az mieszanka zgestnieje (temperatura mieszanki powinna wynosic 130ºC). Zdjac z ognia, szybko dodac wanilie i wymieszac. Goracym syropem zalac orzechy w misce i szybko wymieszac. Wylac na przygotowana blache i pomagajac sobie dwoma wiedelcami porozdzielac orzechy. Wystudzic, przelozyc do szczelnego naczynia.
Orzechy w kawowej glazurce
Slodkie, o zaskakujacym kawowym smaku - opakowane w piekna celofanowa torebke moga byc doskonalym prezentem dla kawosza
składniki
3 szklanki pekanow
3/4 szklanki brazowego cukru
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki kwasnej smietany
1 lyzka kawy instant w krysztalkach
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
sposób przygotowania
Rozgrzac piekarnik do 180ºC. Rozlozyc orzechy na plaskiej blasze i zrumienic w piekarniku 5-10 minut czesto mieszajac i pilnujac aby sie nie spalily. Przelozyc do duzej miski i trzymac w cieple. Duza blache wylozyc folia aluminiowa i posmarowac maslem. Lekko posmarowac maslem wewnetrzne scianki malego rondelka i wlozyc do niego brazowy cukier, cukier, kwasna smietane i kawe. Postawic na srednim ogniu i zaagotowac. Gotowac ciagle mieszajac okolo 8 minut od momentu zagotowania az mieszanka zgestnieje (temperatura mieszanki powinna wynosic 130ºC). Zdjac z ognia, szybko dodac wanilie i wymieszac. Goracym syropem zalac orzechy w misce i szybko wymieszac. Wylac na przygotowana blache i pomagajac sobie dwoma wiedelcami porozdzielac orzechy. Wystudzic, przelozyc do szczelnego naczynia.