- Lis 1, 2004
- 28,999
- 1
- 0
ostry mięsny sos tajski z makaronem jajecznym
inspiracja - Kuchnia tajska z Kuchennej Półeczki
2 ząbki czosnku obrac i posiekać
1 niedużą cebulę posiekać
2 cm imbiru posiekac/ zetrzeć
na patelnię wlać olej, wrzucić ww składniki. Smażyć ok 2 minut
Wrzucić 500 g zmielonej chudej wieprzowiny (dałam schab)
Smażyć cały czas mieszając aż zbrązowieje
Dodać :
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżeczkę zielonej pasty curry
2 łyżki sosu sojowego (najlepiej Kikkoman, ale i każdy inny będzie ok)
skórkę z limonki
sok z limonki
smazyć przez kolejne 2 minuty
obrać 3 pomidory, pokroić w kostkę, dodać do mięsa
Dusić kilka minut.. aż do osiągnięcia upragnionej konsystencji
dodać coś zielonego( u nas natka, bo nie przepadamy za kolendrą)
Makaron jajeczny zalać wrzątkiem ( instrukcja na opakowaniu), odstawić, odcedzić itp
wymieszać z sosem i zajadać
inspiracja - Kuchnia tajska z Kuchennej Półeczki
2 ząbki czosnku obrac i posiekać
1 niedużą cebulę posiekać
2 cm imbiru posiekac/ zetrzeć
na patelnię wlać olej, wrzucić ww składniki. Smażyć ok 2 minut
Wrzucić 500 g zmielonej chudej wieprzowiny (dałam schab)
Smażyć cały czas mieszając aż zbrązowieje
Dodać :
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżeczkę zielonej pasty curry
2 łyżki sosu sojowego (najlepiej Kikkoman, ale i każdy inny będzie ok)
skórkę z limonki
sok z limonki
smazyć przez kolejne 2 minuty
obrać 3 pomidory, pokroić w kostkę, dodać do mięsa
Dusić kilka minut.. aż do osiągnięcia upragnionej konsystencji
dodać coś zielonego( u nas natka, bo nie przepadamy za kolendrą)
Makaron jajeczny zalać wrzątkiem ( instrukcja na opakowaniu), odstawić, odcedzić itp
wymieszać z sosem i zajadać
Ostatnią edycję dokonał moderator: