Pchali z botwiny*

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,806
518
113
pchali.jpg

1 kg botwiny
200–300 g orzechow wloskich
mala cebula
2–3 zabki czosnku
1 lyzka chmeli-suneli (przyprawa gruzinska)
1 peczek kolendry
bialy ocet winny
sol
szczypta chili

Botwine zalc wrzatkiem i gotowac 5–6 min. Odcisnac i zemlec przez maszynke do mielenia miesa. Przykryc i odstawic. Orzechy, czosnek i kolendre zemlec, cebule pokroic w bardzo cienkie piorka, posolic i zostawic na 10–15 min. wszystko wymieszac. Zmleta botwine zmieszac z sosem orzechowym, dosmaczyc octem. Pozostawic w zimnym miejscu ni mniej niz na godzine
icon_smile.gif
Baaaaardzo dobre na buleczke
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • pchali.jpg
    pchali.jpg
    29.2 KB · Wyświetleń: 4

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
o kurka! maz kolendry nie ruszy. co robic k......??? co robic???

mozesz napisac z czego ta przyprawa?
Ostra? slona? kwasna? slodka?
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Z tej drugiej strony (Chow) przepis jest latwiejszy do wykonania (skladniki i odmierzanie) dobrze miec cos nowego w kuchni.
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,806
518
113
kermidt
kolendre zamien na pietruszke
icon_smile.gif


mamuska_samuska

to jest to!
ccyb.gif


kawazmlekiem
literowki nie ma
icon_smile.gif
w jezyku gruzinskim jest litera, ktorej brzmienie jest pomiedzy p i m. No ta litera zaczyna sie nazwa tego dania. Wiec tak, jak kto lepiej slyszy
icon_smile.gif
I oficjalna nazwa tez jest lub pchali, lub mchali a w Armenii ta potrawa juz jest nazywana borani
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: