Kluski szpinakowe*

aaricia

Member
Sie 7, 2006
1,017
0
0
• paczka mrożonego szpinaku
• szklanka mąki
• jajko
• curry, duży ząbek czosnku, sól, pieprz
• sezam
• starty ser żółty (opcjonalnie)

Szpinak podgotować, przed końcem gotowania dodać curry i czosnek, dobrze odparować. Odcisnąć na sitku resztę wody i ostudzić.
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i kropli oliwy.
Do miski wrzucić szpinak, mąkę, jajko, wymieszać dobrze, w razie potrzeby dosypać troszkę mąki - ciasto musi być niewiele bardziej zwarte w porównaniu do tradycyjnego ciasta na kluski kładzione.
Doprawić do smaku solą i pieprzem, curry według uznania.
Metalową łyżką, każdorazowo zanurzaną we wrzątku nabierać trochę ciasta i kłaść na gotującej się wodzie podłużne kluseczki. Zamieszać i przykryć. Kiedy kluski wypłyną na powierzchnię gotować odkryte 2-3 minuty.
Kluseczki podawać gorące, posypane sezamem, jako samodzielne danie lub jako dodatek. Polecam posypane startym serem.

Szpinak najlepszy byłby świeży, ale podaję przepis z mrożonego, ponieważ tak najczęściej robię te kluski.
Pomysł nasunął się sam, choć wiem, że to żadne odkrycie - w zasadzie te kluski przypominać mogą zmodyfikowane gnocchi.
Ale polecam dla osób, które uwielbiają szpinak tak jak ja - danko proste, pyszne i bardzo szybkie w obsłudze
icon_smile.gif
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Zrobiłam na wczorajszy obiad. Podałam z paluchami z piersi kurczaka w panierce (przepis Malgosimi).
Bardzo smaczne, chociaż kluski troszkę "podkręciłam" poprzez leciutkie podsmażenie na panierce z masła i bułki tartej, bo tak wyjęte prosto z wody wydawały mi się ciut za mało wyraźne w smaku.

Mam tez jedna uwagę: aarciu, czy w podanych przez CIebie proporcjach nie ma błędu? Bo przyznaję, że gdy próbowałam zmieszać 1 jajko (wcale nie małe) i 1 szklankę mąki -to mi suche kulki wyszły... Musiałam drugie jajko dodać, żeby rozetrzec to na gęstą, gładką masę.

Ale ogólna ocena danka: super!
icon_smile.gif
Bardzo nam smakowało.
icon_smile.gif
Nawet mój mały niejadek bez protestów zjadł zielone kluski.
icon_lol.gif
 

Papużka

Member
Maj 10, 2007
16
0
0
Sama nosze sie z zamiarem zrobienia ich moze w tym tygodniu.
Wydaje sie na "oko" ze powinno byc oki - u mnie w domu robi sie w podobny sposob kluski z tartych ziemniakow z jajkiem i maka (tzw kluski kładzione) i ta masa jest takia baardzo kindybałowata ;) Tworzy bardzo zwartą mase. JA bym tego szpinaku do konca nie odparowywala (odzwierciedlenie tartych ziekniakow,ktore jednak sa wilgotne).
 

aaricia

Member
Sie 7, 2006
1,017
0
0
cieszę się, że jest zainteresowanie tym prostym dankiem!
icon_smile.gif


jeśli chodzi o proporcje to przy następnej okazji zmierzę dokładnie w gramach ilość mąki i uzupełnię przepis. W mojej kuchni podane proporcje skutkują ciastem dosyć luźnym, takim jak "standardowo" na lane kluseczki, troszeczkę może bardziej gęstym (określenie Papużki: kindybałowata
anbetung.gif
icon_smile.gif
) . Podam więc dokładne proporcje i może uda mi się fotki strzelić to by już było cudnie
icon_smile.gif

Niestety z doświadczenia wiem, że jajko jajku nierówne, szklanka mąki szklance mąki, odparowany szpinak też może być u każdego inaczej odparowany
gruebel_2.gif

Także winę biorę na klatę i postaram się perfekcyjniej podawać proporcje
icon_mrgreen.gif


ostatnio tez podkręciłam te kluski, tak jak ty Małgoś, z tym że po wyjęciu z wody wrzuciłam je do naczynia żaroodpornego, polałam beszamelem i posypałam zrumienioną lekko bułką (bo mam dziadoski piec i zanim mi się podpiecze góra to wieki mijają, ale pod górną grzałką spokojnie posypałabym zwykłą tartą bułą) wrzuciłam do mocno nagrzanego piekarnika na 15-20 min. A, i żeby jeszcze podbić wartość kaloryczną
icon_mrgreen.gif
do beszamelu wkręciłam serek topiony. Było suuper, dla równowagi z chrupiącą i orzeźwiającą sałatą light
icon_smile.gif
No i przyznam że dużo się tego nie dało zjeść, bo choć smaczne to bardzo sycące
icon_smile.gif


Pozdrawiam ciepło, także pana niejadka
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: