Pierniczki miodowe
2 łyżki cukru
10 łyżek wody
3/4 szklanki miodu
1 łyżka przyprawy piernikowej (taka z czubkiem)
3 szklanki mąki
50g masła
1 jajo
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru karmelizujemy na patelni, podlewamy 5 łyżkami wody, dodajemy miód, przyprawę i zagotowujemy. Do 1,5 szklanki maki dodajemy wrzący miód i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do dokładnego wystygnięcia.
Z reszty mąki, margaryny i rozpuszczonej sody i proszku do pieczenia w 5 łyżkach wody wyrabiamy ciasto. Łączymy oba ciasta ze sobą za pomocą jaja, dodajemy cukier i wyrabiamy dokładnie ciasto.
Pozostawiamy je na około 1 godzinę aby odpoczęło (w misce przykrytej ściereczką, żeby nie wyschło).
Wałkujemy na grubość około 4 mm i wykrawamy pierniczki. Pieczemy w 200 stopniach około 10 minut. Trzeba pilnować, żeby były złociste i nie za długo piec bo będą twarde.
2 łyżki cukru
10 łyżek wody
3/4 szklanki miodu
1 łyżka przyprawy piernikowej (taka z czubkiem)
3 szklanki mąki
50g masła
1 jajo
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru karmelizujemy na patelni, podlewamy 5 łyżkami wody, dodajemy miód, przyprawę i zagotowujemy. Do 1,5 szklanki maki dodajemy wrzący miód i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do dokładnego wystygnięcia.
Z reszty mąki, margaryny i rozpuszczonej sody i proszku do pieczenia w 5 łyżkach wody wyrabiamy ciasto. Łączymy oba ciasta ze sobą za pomocą jaja, dodajemy cukier i wyrabiamy dokładnie ciasto.
Pozostawiamy je na około 1 godzinę aby odpoczęło (w misce przykrytej ściereczką, żeby nie wyschło).
Wałkujemy na grubość około 4 mm i wykrawamy pierniczki. Pieczemy w 200 stopniach około 10 minut. Trzeba pilnować, żeby były złociste i nie za długo piec bo będą twarde.
