- Gru 22, 2004
- 5,158
- 531
- 113
Slodkie buleczki na sniadanie na zakwasie
nalezy przygotowac ciasto zakwaszone z maki pszennej i mleka jak w przepisie na ciasto maslane
400g ciasta j.w.
500g maki pszennej
100 g miekkiego masla
4 jajka
40g cukru
2 lyzki miodu
1 plaska lyzeczka soli
1 jajko do posmarowania
maslo, miod i cukier ubic, dodac jajka i wymieszac. a nastepnie make, ciasto zakwaszone oraz sol.
calosc wyrabiac ok 5 minut az powstanie gladkie, lsniace ciasto. dodac maki lub mleka w razie potrzeby. ciasto powinno odpoczac 30 minut. jeszcze raz wyrobic ok 5min.
mozna z niego uformowac klasyczne brioszki lub tez zwykle bulki. z tej ilosci ciasta powinno wyjsc ok 16 sztuk. Mozna je wylozyc do form muffinkowych.
Odstawic do wyrosniecia w cieplym miejscu przykryte na okolo 1,5 godziny. posmarowac rozmaconym jajkiem.
Piec w temperaturze 200 st C ok 15-20 minut.
Serwowac jeszcze cieple !
nalezy przygotowac ciasto zakwaszone z maki pszennej i mleka jak w przepisie na ciasto maslane
400g ciasta j.w.
500g maki pszennej
100 g miekkiego masla
4 jajka
40g cukru
2 lyzki miodu
1 plaska lyzeczka soli
1 jajko do posmarowania
maslo, miod i cukier ubic, dodac jajka i wymieszac. a nastepnie make, ciasto zakwaszone oraz sol.
calosc wyrabiac ok 5 minut az powstanie gladkie, lsniace ciasto. dodac maki lub mleka w razie potrzeby. ciasto powinno odpoczac 30 minut. jeszcze raz wyrobic ok 5min.
mozna z niego uformowac klasyczne brioszki lub tez zwykle bulki. z tej ilosci ciasta powinno wyjsc ok 16 sztuk. Mozna je wylozyc do form muffinkowych.
Odstawic do wyrosniecia w cieplym miejscu przykryte na okolo 1,5 godziny. posmarowac rozmaconym jajkiem.
Piec w temperaturze 200 st C ok 15-20 minut.
Serwowac jeszcze cieple !
Ostatnią edycję dokonał moderator: