Tort truskawkowy z serkami homogenizowanymi
Biszkopt:
4 jajka
¾ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Masa:
2 serki homogenizowane waniliowe (daję serki firmy Maćkowy, one mają po 250g, innych trzeba tyle by razem było 500g)
1 żółtko
¾ kostki masła (200gramowego)
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
1 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
¾ szklanki mocnej gorzkiej herbaty zmieszanej z ¼ szklanki rumu (do nasączenia biszkoptu)
Białka ubić, przełożyć do miseczki. Żółtka ukręcić ze szklanką cukru, dodać mąki wymieszane z i proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wmieszać w białka. Piec w temp.170 st ok. 20-25 min sprawdzić patyczkiem.
Masa:
Masło ukręcić z cukrami, dodać żółtko, a następnie po łyżce serki waniliowe.
Biszkopt przekroić na 3 części, nasączyć herbatą z rumem. Przełożyć masą , na masie poukładać truskawki pokrojone w plasterki . Na wierzch tortu poukładać całe truskawki (największymi wyłożyć ciasno brzeg tortu , to wtedy więcej galaretki można wylać) Galaretki rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu) i gdy odpowiednio stężeje wylać ją na tort.
Smacznego
Biszkopt:
4 jajka
¾ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Masa:
2 serki homogenizowane waniliowe (daję serki firmy Maćkowy, one mają po 250g, innych trzeba tyle by razem było 500g)
1 żółtko
¾ kostki masła (200gramowego)
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
1 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
¾ szklanki mocnej gorzkiej herbaty zmieszanej z ¼ szklanki rumu (do nasączenia biszkoptu)
Białka ubić, przełożyć do miseczki. Żółtka ukręcić ze szklanką cukru, dodać mąki wymieszane z i proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wmieszać w białka. Piec w temp.170 st ok. 20-25 min sprawdzić patyczkiem.
Masa:
Masło ukręcić z cukrami, dodać żółtko, a następnie po łyżce serki waniliowe.
Biszkopt przekroić na 3 części, nasączyć herbatą z rumem. Przełożyć masą , na masie poukładać truskawki pokrojone w plasterki . Na wierzch tortu poukładać całe truskawki (największymi wyłożyć ciasno brzeg tortu , to wtedy więcej galaretki można wylać) Galaretki rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu) i gdy odpowiednio stężeje wylać ją na tort.
Smacznego
Ostatnią edycję dokonał moderator: