- Wrz 19, 2004
- 30,775
- 4,835
- 113
Znaleziona kiedyś w sieci (autor: Wjesja) i często przeze mnie robiona:
"Sałatka Royal z melonem
Skladniki:
* 100g sera Gouda w kawalku
* 1 melon Galia ( zolty, okragly )
* pół jablka
* 100g szynki ardenskiej ( lub innej wedzonej )
* 25g orzechow ( do wyboru )
* pół papryki czerwonej
* 2-3 liscie salaty zielonej lub kapusty chinskiej
* 3-4 mlode cebulki ze szczypiorem
Sos koktajlowy:
* 200ml majonezu
* 3 lyzki ketchupu
* 1 lyzka koniaku
* 1 lyzka soku z cytryny
* sos Worcester do smaku
* sol, pieprz do smaku
mieszamy razem.
Wszystkie skladniki sałatki kroimy drobno i ukladamy na duzym talerzu (ja układam w szklanym walcu, gdzie widać wszystkie warstwy). Nie mieszamy razem.
Salate kroimy w paseczki, rozrzucamy jako pierwszą po talerzu.
Papryke kroimy w paseczki, ukladamy na salacie. Nastepnie mlode cebulki drobno pokrojone.
Ser kroimy w kostke, jablko w kostke, szynke w paseczki i jako ostatni melon, obrany ze skory i pozbawiony pestek, pokrojony w kostke.
Salatke serwujemy z osobno podanym sosem i swiezym pieczywem."
Wczesnym latem zamiast jabłka dodaję 2-3 brzoskwinie obrane ze skórki, często robię bez orzechów i alkoholu.
Sałatka ma tę zaletę, że nie mieszana z sosem, cały czas wygląda świeżo, nie więdnie i nie podstaje wodą.
Smacznego.
"Sałatka Royal z melonem
Skladniki:
* 100g sera Gouda w kawalku
* 1 melon Galia ( zolty, okragly )
* pół jablka
* 100g szynki ardenskiej ( lub innej wedzonej )
* 25g orzechow ( do wyboru )
* pół papryki czerwonej
* 2-3 liscie salaty zielonej lub kapusty chinskiej
* 3-4 mlode cebulki ze szczypiorem
Sos koktajlowy:
* 200ml majonezu
* 3 lyzki ketchupu
* 1 lyzka koniaku
* 1 lyzka soku z cytryny
* sos Worcester do smaku
* sol, pieprz do smaku
mieszamy razem.
Wszystkie skladniki sałatki kroimy drobno i ukladamy na duzym talerzu (ja układam w szklanym walcu, gdzie widać wszystkie warstwy). Nie mieszamy razem.
Salate kroimy w paseczki, rozrzucamy jako pierwszą po talerzu.
Papryke kroimy w paseczki, ukladamy na salacie. Nastepnie mlode cebulki drobno pokrojone.
Ser kroimy w kostke, jablko w kostke, szynke w paseczki i jako ostatni melon, obrany ze skory i pozbawiony pestek, pokrojony w kostke.
Salatke serwujemy z osobno podanym sosem i swiezym pieczywem."
Wczesnym latem zamiast jabłka dodaję 2-3 brzoskwinie obrane ze skórki, często robię bez orzechów i alkoholu.
Sałatka ma tę zaletę, że nie mieszana z sosem, cały czas wygląda świeżo, nie więdnie i nie podstaje wodą.
Smacznego.

Ostatnią edycję dokonał moderator: