Ciasteczka marchewkowe

Pysia

Member
Sie 11, 2005
962
0
0
Przepis pochodzi z blogu file://localhost/E:/PYSIA/ciasta/ciasteczka%20marchewkowe%20.html



1 1/8 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
110g miękkiego masła
1/3 szklanki brązowego cukru- jasnego
1/3 szlanki cukru białego
1 duże jajko
1/2 łyżeczki wanilii ( u mnie cukier waniliowy)
1 szklanka potartej marchewki ( u mnie jedna duża marchewka)
1 szlanka posiekanych orzechów włoskich ( u mnie orzechy pekan)
1/3 szlanki rodzynek ( u mnie suszona żurawina)


Wymieszać mąkę, cynamon,sodę i sól. Utrzeć masło z cukrem i jajkiem na puszystą masę, dodać sypkie produkty , marchew , wymieszać , dodać bakalie. Wykładałam łyżką na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piekłam w 180 stopniach przez 15 minut.
Można upieczone ciastka przełożyć masą z serka śmietankowego i miodu.
Masa nie jest zbyt zbita, więc obawiając się , że ciasteczka się rozleją, schłodziłam masę w lodówce.
Ciastka wyszły pyszne i miękkie, zjedliśmy kilka na ciepło z mlekiem. Polecam.
 

Załączniki

  • ciastka.JPG
    ciastka.JPG
    103.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Fajnie wyglądają
gruebel_2.gif
daumen.gif
 

agastaga

Member
Paź 9, 2006
208
0
0
Pysiu, powiedz mi, na ile da się zrezygnować z orzechów? Czy to bardzo znaczący smakowo składnik?