Dukaty

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Dukaty

S4020605.jpg

kostka masła
2 szkl. mąki
6-8 łyżek cukru
1 łyżka śmietany
1 cukier waniliowy
aromat waniliowy - 3-4 krople
1/2 łyżeczki soli
3 garście rodzynek
orzeszki ziemne

1. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy cukier waniliowy, aromat i śmietanę, ucieramy. Dodajemy 1 szklankę mąki, przesianą (jest to typowa szklanka ok. 250 ml, co powinno dać ok. 12 czubatych łyżek mąki). Ucieramy.

2. Dodajemy rodzynki i mieszamy masę. Nastepnie dodajemy resztę mąki. Trzeba jej dać tyle, by ciasto miało zwartą konsystencję i dało się wyrobić.

3. Ciasto dzielimy na 4 części, z każdej z nich formujemy wałek-rulonik. Każdy z 4 wałeczków obraczamy w posiekanych orzeszkach ziemnych, owijamy folią aluminiową i odkładamy do zamrażarki na 30 min.

4. Zamrożone ciasto kroimy na plasterki ok. 0.5 cm ostrym nożem z ząbkami i układamy na blaszce stroną, gdzie jest węcej rodzynek, smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy 15 min w 190 st. (uwaga, by nie przypalić, spalone rodzynki robią się gorzkie)


SMACZNEGO!
mniam.gif


wink.gif
 

Załączniki

  • S4020605.jpg
    S4020605.jpg
    63.2 KB · Wyświetleń: 0