Jest to bez watpienia moj ulubiony sposob na przygotowanie lososia
1 szklanka octu balsamicznego
1 /2 szklanki czerwonego wina( niekoniecznie)
1 lyzeczka cukru
Fenkulowy Garnish
2 lyzeczki masla
1 fenkul cienko w plasterki pokrojony ( ja dalam suszony)
1 szklanka czerwonej cebuli ( w plasterki pokrojonej)
1/4 szklanki soku pomaranczowego
1/2 lyzeczki cukru
sol i pieprz
Filety z Lososia
1 lyzka oliwy z oliwek
Ocet balsamiczny, wino i cukier laczymy razem i podgrzewamy na wolnym ogniu przez okolo 10 minut. Uwaga- stygnie bardzo szybko !!!
W miedzyczasie , maslo rozgrzewamy z rondelku. Kiedy maslo sie rozpusci, dodajemy cebule, fenkula, sok pomaranczowy i cukier - przykrywamy i gotujemy przez 10 minut badz do momentu az fenkul jest miekki.
Na patelce rozgrzewamy oliwe i nastepnie smazymy lososia - 2 minuty na kazdej stronie bez przykrycia , a anstepnie 2-5 minut juz pod przykryciem.
Gdy gotowy, lososia przekladamy na talerz, na wierzch nakladamy fenkulowo-pomaranczowy garnish i "skrapiamy " nasza balsamiczna glazura. Ja robie zygzaki z glazury tak aby na wiekszosc lososia byla przynajmniej jej odrobina
Przepyszny!!!!!!!!!!!

1 szklanka octu balsamicznego
1 /2 szklanki czerwonego wina( niekoniecznie)
1 lyzeczka cukru
Fenkulowy Garnish
2 lyzeczki masla
1 fenkul cienko w plasterki pokrojony ( ja dalam suszony)
1 szklanka czerwonej cebuli ( w plasterki pokrojonej)
1/4 szklanki soku pomaranczowego
1/2 lyzeczki cukru
sol i pieprz
Filety z Lososia
1 lyzka oliwy z oliwek
Ocet balsamiczny, wino i cukier laczymy razem i podgrzewamy na wolnym ogniu przez okolo 10 minut. Uwaga- stygnie bardzo szybko !!!
W miedzyczasie , maslo rozgrzewamy z rondelku. Kiedy maslo sie rozpusci, dodajemy cebule, fenkula, sok pomaranczowy i cukier - przykrywamy i gotujemy przez 10 minut badz do momentu az fenkul jest miekki.
Na patelce rozgrzewamy oliwe i nastepnie smazymy lososia - 2 minuty na kazdej stronie bez przykrycia , a anstepnie 2-5 minut juz pod przykryciem.
Gdy gotowy, lososia przekladamy na talerz, na wierzch nakladamy fenkulowo-pomaranczowy garnish i "skrapiamy " nasza balsamiczna glazura. Ja robie zygzaki z glazury tak aby na wiekszosc lososia byla przynajmniej jej odrobina
Przepyszny!!!!!!!!!!!



Ostatnią edycję dokonał moderator: