Losos w balsamicznej glazurze*

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Jest to bez watpienia moj ulubiony sposob na przygotowanie lososia
icon_smile.gif


1 szklanka octu balsamicznego
1 /2 szklanki czerwonego wina( niekoniecznie)
1 lyzeczka cukru

Fenkulowy Garnish
2 lyzeczki masla
1 fenkul cienko w plasterki pokrojony ( ja dalam suszony)
1 szklanka czerwonej cebuli ( w plasterki pokrojonej)
1/4 szklanki soku pomaranczowego
1/2 lyzeczki cukru
sol i pieprz


Filety z Lososia
1 lyzka oliwy z oliwek



Ocet balsamiczny, wino i cukier laczymy razem i podgrzewamy na wolnym ogniu przez okolo 10 minut. Uwaga- stygnie bardzo szybko !!!

W miedzyczasie , maslo rozgrzewamy z rondelku. Kiedy maslo sie rozpusci, dodajemy cebule, fenkula, sok pomaranczowy i cukier - przykrywamy i gotujemy przez 10 minut badz do momentu az fenkul jest miekki.

Na patelce rozgrzewamy oliwe i nastepnie smazymy lososia - 2 minuty na kazdej stronie bez przykrycia , a anstepnie 2-5 minut juz pod przykryciem.

Gdy gotowy, lososia przekladamy na talerz, na wierzch nakladamy fenkulowo-pomaranczowy garnish i "skrapiamy " nasza balsamiczna glazura. Ja robie zygzaki z glazury tak aby na wiekszosc lososia byla przynajmniej jej odrobina



Przepyszny!!!!!!!!!!!
mniam.gif
mniam.gif
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: