Omlet - suflet z marynowanym quinoa

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Omlet - suflet z marynowanym quinoa
dla 4 osob :
5 jajek
1/2 szkl. Mleka sojowego (pewnie moze tez byc normalne, krowie)
60g quinoa
1 mala cebula
5 pomidorow
1 papryka czerwona
2 lyzki oliwy z oliwek
1 lyzeczka maczki kukurydzianej
natka pietruszki + bazylia
sol, pieprz

Podgotowac quinoa przez ok. 6 - 8 min., odcedzic i "zamarynowac" z pomidorami i papryka pokrojonymi w kosteczke, z posiekana cebulka, ziolami, oliwa, sola i pieprzem (zostawic na ok. 2-3 godz.)
Po tym czasie, rozbeltac 3 cale jajka + 2 zoltka + maczka kukurydziana + mleko sojowe ; doprawic do smaku. 2 pozostale bialka ubic na piane i dodac do roztrzepanych zoltek.
Na patelnie wlac polowe tej mieszanki, usmazyc jak nalesnik z kazdej strony (na ladny, zloty kolor), przelozyc na talerz ; wlac pozostala czesc jajek i po przewroceniu na druga strone, wylozyc na "placek" nasz farsz z quinoa (zostawic troche wolnego miejsca od brzegu, ok. 2 cm) i przykryc pierwszym upieczonym przez nas "plackiem" ; podgrzac na patelni jeszcze przez kilka minut ; serwowac pokrojone na cwiartki.
Jest pycha ! ! i na dodatek oryginalnie i zachecajaco wyglada
PS. Jesli marynata z quinoa jest zbyt "wodnista", to mozna dolac troche tego soku do mieszanki mleczno-jajecznej

przepis pochodzi z ksiazki Recettes au Quinoa - Claudine Demay / Didier Perreol
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Bea...zapowiada sie calkiem, calkiem...a co to za kniga?