Czekoladowe naleśniki z nadzieniem jabłkowo -morelowym*

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,130
0
0
Czekoladowe naleśniki z nadzieniem Jabłkowo -morelowym 10 sztuk

Ciasto
125g mąki pszennej
2 łyżki stołowe naturalnego kakao w proszku
1 żółtko
300 ml odtłuszczonego mleka
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek plus odrobina do smażenia

Nadzienie

2 jabłka winne ,obrane ,oczyszczone z gniazd nasiennych,pestek i grubo pokrojone
2 łyżki stołowe cukru pudru
1/2łyżki stołowej gałki muszkatołowej
starte pasemka skórki i sok z 1 pomarańczy
3-4 świeże morele bez pestek ,pokrojone na ćwiartki
cukier kryształ do posypania

1. Wsyp mąkę i kakao do dużej miski ,zrób w środku zagłębienie i wlej pozostałe składniki.Obtocz cała mieszaninę w mące i ubijaj aż masa będzie gładka.Schłodz ciasto w lodówce przez 30 minut

2.Przygotuj nadzienie.Do rondla z grubym dnem włóż jabłka ,gałkę muszkatołową oraz skórkę i sok z pomarańczy,doprowadź do wrzenia,po czym zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez 3 minuty.Dodaj morele i duś przez kolejne 3 minuty aż owoce będą miekkie

3 Natłuść niewielką ilościa oliwy patelnię i rozgrzej ją.Wlej łyżkę ciasta i poruszaj patelnią tak aby ciasto rozlało się na całym dnie,smaż na średnim ogniu przez 1-2 minuty aż do momentu aż na cieście zaczną się pojawiać pęcherzyki ,po czym przewróć łopatką na drugą stronę.Usmażone naleśniki układaj na niewchłaniającym tłuszczu papierze

4.Podawaj naleśniki wypełnione nadzieniem i posypane cukrem
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: